O nouă echipă de tineri jurnaliști, instruiți în utilizarea datelor deschise

O nouă echipă de tineri jurnaliști, instruiți în utilizarea datelor deschise

Șaisprezece studenți și absolvenți ai Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au fost instruți în jurnalismul de date deschise. Training-ul, care a durat trei zile, le-a oferit participanților posibilitatea de  a cerceta și de a folosi diferite tipuri de date cu scopul de a obține informații utile de interes public, în conformitate cu principiile jurnalismului profesionist.

Instruirea a fost accesibilă  prin folosirea materialelor  și instrumentelor practice. Potrivit Cristinei Straton studentă SSAJ, cursul a fost util, deoarece "în calitate de jurnaliști, vom ști  unde putem verifica gratuit unele informații. Aceste date ne vor fi de ajutor la documentarea unor investigații, iar noile aplicațiii gen VIS  le vom folosi și  la următoarele cursuri".

De asemenea, studenții au învățat cum să-și protejeze emailul și calculatorul, la necesitate. "Nu cunoșteam deloc ce presupunea lucrul cu datele și credeam că este o parte a jurnalismului care nu merită multă atenție, dar am aflat lucruri destul de interesante pe care le voi pune în practică. De exemplu, cum poți dintr-o adresă sau denumire de companie să scoți un subiect. Cred că anume acest seminar trebuie să-l treacă mai mulți jurnaliști pentru că te scoate din zona de confort", mărturisește Polina Cupcea, absolventă SSAJ, reporter la cotidianul "Adevărul". 

Evenimentul, aflat la a doua ediție, a fost facilitat de Paul Radu, RISE Project (România) şi Dumitru Lazur, expert media (Republica Moldova).  Jurnalistul roman s-a arătat mulţumit de performanțele studenţilor la curs şi de interesul manifestat de aceştia pentru subiectele discutate. În plus, trainerul a menționat că tehnicile prezentate  pot fi obosite în orice material de presă, nu doar în investigații, chiar și la procurarea unui apartament sau a unor servicii medicale. "Trebuie să fiți  mereu la curent  cu ultimele noutăți, să vă înnoiți  bazele de date, să fiți voi înșivă  o resursă pentru alți jurnaliști", a mai adăugat Paul Radu.

Data Camp Journalism a fost organizat în cadrul activităților Școlii de Studii Avansate în Jurnalism cu suportul financiar al misiunii în Moldova a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) și în parteneriat cu platforma online LaEtaj.md.

Acest site folosește cookies

Am înțeles