A opta promoţie a Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism a ajuns la final

A opta promoţie a Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism a ajuns la final

Cincisprezece studenţi ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ) sunt gata să completeze rândurile reporterilor în cadrul instituţiilor de presă din ţară. Vineri, 20 iunie, cea de-a opta promoţie a Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism a primit diplomele de absolvire.

Timp de zece luni studenţii au căpătat deprinderi practice de lucru în regim de redacţie. De asemenea au învăţat cum să scrie o ştire, să facă fotografii, să realizeze materiale pentru radio şi televiziune, să scrie articole pe teme politice, economice şi sociale, precum şi să facă investigaţii jurnalistice. Toate cursurile au fost predate de jurnalişti şi experţi din Republica Moldova, dar şi de peste hotare.

Nicu Guşan, unul din absolvenţi a declarat că: „ŞSAJ nu a reuşit să devină doar un brand în Republica Moldova, aşa cum spune domnul Vasile Botnaru, dar reuşeşte să producă şi branduri pe care mai apoi să le lanseze pe piaţa media din ţară. Şcoala reuşeşte să identifice ce ai mai bun în tine şi să valorifice capacităţile tale, astfel încât să fii pregătit pe viitor. Şi, când vorbesc de Şcoală, mă refer la întreg staff-ul din spatele acestui proiect, care timp de zece luni va avea grijă sa guşti atât din părţile dulci ale meseriei de jurnalist, cât şi din cele mai … acrişoare”. “Zece luni care trec asemeni unei tornade prin creierul și viața noastră. Nici nu observi cum au trecut însă îți rămân atât de multe să le înțelegi, să le aduni și să știi cum să le folosești. La Şcoală ești instruit cum să faci față situațiilor complicate și, cum spune un instructor – să intri pe geam în cazul în care ușa nu-ți e deschisă, pentru că interesul publicului prevalează”, a mai adăugat absolventa ŞSAJ, Tatiana Beghiu.

Liliana Barbăroşie, instructoare ŞSAJ şi reporter, Radio Europa Liberă le-a dorit absolvenţilor să: “…intre în meserie cu o înţelegere foarte clară a rolului presei. Or, performanţa în această meserie nu e să ştii să te vinzi cât mai scump, aşa cum o înţeleg unii colegi de breaslă, ci să reuşeşti să fii mereu de partea adevărului. Le mai doresc să facă cât mai puţine concesii în faţa meseriei. Aş fi vrut să le spun – nici o concesie, dar mi-e teamă că e imposibil. Toate se învaţă, însă demnitatea, corectitudinea, moralitatea sunt lucruri care presupun o anumită factură umană”.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti pentru mass-media din Republica Moldova. Din 2006 şi pînă în prezent, peste 100 de tineri ziarişti au absolvit această instituţie. Majoritatea acestora sunt angajaţi în mass media din Republica Moldova printre care ProTV, Ziarul de Gardă, Prime TV, Radio Europa Liberă, Publika TV, Adevărul, Radio Găgăuzia şi altele.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (Licenţa A MMII nr.033236) este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Chişinău, iniţiat în parteneriat cu Şcoala de Jurnalism din Missouri (SUA), Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris (Franţa) şi organizaţia Free Press Unlimited (Olanda). În acest an finanţatorii proiectului au fost Free Press Unlimited (Olanda), European Endowment for Democracy (Belgia) şi National Endowment for Democracy (SUA).

Acest site folosește cookies

Am înțeles