Peter Limbourg, directorul general al Deutsche Welle: În crize, jurnaliștii credibili sunt cei mai căutați

Peter Limbourg, directorul general al Deutsche Welle: În crize, jurnaliștii credibili sunt cei mai căutați

Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM) a fost, pe 13 octombrie, gazda întâlnirii dintre directorul general al instituției publice germane de radio și televiziune Deutshe Welle/DW, Peter Limbourg și studenții săi - beneficiari ai programelor de formare în Jurnalism Video și Audio; participanții cursurilor de Podcasting și Storytelling Video, lansate în parteneriat cu DW Akademie, precum și jurnaliști din Moldova. Discuțiile cu Peter Limbourg, aflat pentru prima data în țara noastră, s-au axat pe situația jurnalismului din Republica Moldova și viitorul acestuia, dar și pe provocările cu care se confruntă presa de la noi.    

 ȘJM are misiunea de a dezvolta sectorul mass media prin formarea unor jurnaliști profesioniști, cu înaltă ținută deontologică, a menționat Maia Metaxa, directoarea instituției. Ea a subliniat că jurnaliștii din Republica Moldova se confruntă cu probleme similare celor din alte părți ale lumii, însă acestea au particularitățile lor locale. Unul dintre cele mai mari obstacole este lipsa resurselor umane, iar scăderea interesului pentru jurnalism ca profesie reprezintă o preocupare semnificativă. De asemenea, implicarea politică a unor jurnaliști constituie o provocare majoră pentru meserie.  

Peter Limbourg:  Când am venit la Jurnalism, mi s-a deschis o fereastră   

 Jurnalistul trebuie să aibă credibilitate, a spus Peter Limbourg, și dacă nu este imparțial, în nicio țară nu poate face jurnalism de calitate. El a precizat că trăim timpuri în care sunt mai multe crize decât acum zece ani, iar aceste timpuri oferă multe oportunități pentru jurnalismul constructiv, care vor ajuta mass media să obțină mai multă credibilitate din partea publicului.  

Directorul  general al DW a mai fost întrebat de ce este atât de pasionat de jurnalism și cum pot fi motivați adolescenții și tinerii să fie interesați de această profesie. Peter Limbourg a dat propriul exemplu, precizând că a făcut și alte studii, dar când a venit la Jurnalism a avut mai multe oportunități. A întâlnit mulți oameni  interesanți și a aflat foarte multe lucruri curioase. Demonstrați-le avantajele jurnalismului, folosiți tehnicile de marketing, demonstrați-le că jurnalismul este ceva spectaculos, provocați-i să devină curioși, a recomandat Peter Limbourg.    

Peter Limbourg: Contracarați informațiile false prin creativitate   

Cum să luptăm împotriva propagandei sistematice și cum să deschidem mințile oamenilor ca să înteleagă când e vorba de propagandă? La aceste întrebări, Peter Limbourg a răspuns că nu există soluții simple, dar un jurnalist care vede propagandă, trebuie să vină cu fact-checking și să utilizeze propaganda împotriva celui care o utilizează. Peter Limbourg a menționat că cei care vor combate știrile false trebuie să fie pregătiți pentru a riposta celor care le distribuie, pentru că aceștia pot da dovadă de agresivitate. “Acești oameni nu au umor, luați-i în derâdere, contracarați informațiile false prin creativitate!”, le-a recomandat Peter Limbourg jurnaliștilor și viitorilor jurnaliști moldoveni.     

Discuția cu jurnaliștii și viitorii jurnaliști la ȘJM a făcut parte din programul de două zile al lui Peter Limbourg în Moldova. Directorul general al DW s-a mai întâlnit cu președinta Maia Sandu, iar la Ministerul Educației și Cercetării a semnat un acord de parteneriat privind promovarea educației pentru media în școli.    

  

Acest site folosește cookies

Am înțeles