Petru Macovei: „Jurnalismul comunitar este despre oameni, spiritul și problemele lor”

Petru Macovei: „Jurnalismul comunitar este despre oameni, spiritul și problemele lor”

„Acasă la Răzeni” - așa a fost intitulat ziarul comunitar gândit, documentat, scris, redactat și machetat de studenții celei de-a 16-a promoții. În cele 12 pagini ale publicației se oglindește viața omului de la țară, cu problemele și grijile lui cotidiene, cu micile bucurii, speranțe și visuri. În drumul lor creativ discipolii Școlii au fost ghidați de instructorii: Petru Macovei, director executiv al Asociației Presei Independente (API) și Angela Ivanesi, graphic designer.

După doi ani de pauză, timp în care pandemia de coronavirus (Covid-19) ne-a restricționat deplasările, în anul academic 2021-2022 cursul Jurnalism comunitar a revenit în orarul studenților. Este ultimul din Modulul 07: Jurnalismul specializat și a durat aproape două săptămâni, timp în care discipolii Școlii au avut de realizat, de la idee și până la tipar, un ziar comunitar al localității Răzeni din raionul Ialoveni.

Cursul a început cu o introducere teoretică în design-ul presei scrise. Discipolii, instruiți de Angela Ivanesi, au învățat ce este și cum se creează un logo, au analizat diverse elemente de grafică: font, imagine, infografic. După partea teoretică a urmat și partea practică, studenții simțindu-se în pielea unor adevărați designeri de presă.

După această scurtă călătorie în lumea jurnalismului vizual, a urmat partea introductivă în Jurnalismul comunitar. Discipolii au discutat cu Petru Macovei despre specificul acestui gen jurnalistic, au analizat asemănările și deosebirile dintre jurnalismul comunitar și cel cetățenesc și civic și, la final, au ales, prin vot, membrii echipei redacționale. În acest an, redactora-șefă a fost numită Tatiana Caraman, funcția de redactoră-stilizatoare i-a revenit studentei Oxana Roșca, iar Tatiana Cazacu s-a ocupat de designul și paginarea ziarului. Ceilalți cursanți au fost reporteri.

Înainte de a merge la Răzeni, studenții s-au documentat atent, au „pescuit” subiecte de interes local, au căutat istorii de viață captivante, și-au sunat sursele, au încărcat reportofoanele și camerele foto și ... au pornit la drum. Ajunși în localitate, reporterii s-au oprit la Primărie și, după o scurtă discuție cu primarul și vice-primarul din Răzeni, au mers în sat, la sursele lor, iar după câteva ore de muncă de teren, au revenit cu subiectele realizate.

A urmat una dintre cele mai complicate și stresante perioade ale cursului: scrierea, redactarea și machetarea materialelor jurnalistice. Studenții au trecut printr-o adevărată probă de foc, lucrând în regimul unei redacții adevărate.

Într-un final, după câteva zile de muncă contra cronometru, ziarul „Acasă la Răzeni” a fost trimis la tipografie. După ce și-au văzut rezultatul muncii, a urmat etapa de analiză a reușitelor, dar și a greșelilor. Petru Macovei i-a felicitat pe studenți cu produsul realizat în timpul cursului și a menționat că un ziar se face foarte greu, iar succesul acestuia constă în echipă, care „trebuie să funcționeze ca un ceas”. Instructorul a mai subliniat importanța respectării normelor de etică și i-a încurajat pe studenți să-și continue activitatea jurnalistică. „Învățați din greșeli și luați din experiența celor care vin să vă învețe. Asumați-va greșelile”, a concluzionat directorul executiv al API.

Mulți dintre studenții Școlii sunt la prima lor experiență de acest gen și recunosc faptul că deși le-a fost greu, au învățat mult din acest exerciuțiu practic. Tatiana Cazacu, de exemplu, spune că atenția jurnaliștilor la detalii este foarte importantă. „În ziar dacă ai greșit, nu mai poți schimba nimic”, a subliniat studenta. Colega ei, Tatiana Caraman, cea care a fost și redactora-șefă, recunoaște că cel mai complicat a fost să scoată în evidență lucrurile esențiale chiar dacă totul îi părea foarte important. „Acest exercițiu a fost o adevărată provocare pentru noi. Am memorizat că un material jurnalistic trebuie să aibă același stil, iar limbajul trebuie să fie unul simplu și clar. În echipă fiecare trebuie să-și asume responsabilitățile”, a adăugat Tatiana. De aceeași părere a fost și studenta Diana Lvovschi, pentru care cele nouă zile de curs au reprezentat multe lecții învățate. „A fost o experiență cu trăiri, gânduri și satisfacție. Am depistat propriile greșeli și am înțeles că într-o redacție implicarea fiecăruia contează”, a conchis studenta Școlii.

După ce au notat greșelile comise în procesul de realizare a ziarului comunitar, a urmat o altă etapă nu mai puțin emoționantă și responsabilă - revenirea în localitate și împărțirea ziarului tuturor sătenilor. Locuitorii din Răzeni au rămas surprinși și emoționați de istoriile pe care le-au citit.  

Studenții următorului an academic (2022-2023) vor merge într-o altă localitate pitorească din Moldova. Până atunci însă, vă invităm să răsfoiți varianta web a ziarului comunitar „Acasă la Răzeni”, realizat și tipărit în martie 2022.

 

 

 

 

 

  

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles