Podcasting 2.0, la ceas de bilanț: Trei proiecte noi pe piața media, din toamnă, cu suportul Școlii de Jurnalism și DW Akademie
Cea de-a II-a ediție a cursului Podcasting s-a încheiat cu desemnarea a trei proiecte câștigătoare. Pentru obținerea a câte un grant în valoare de 2.000 de euro au concurat 11 cursanți dintr-un total de 13.
„Este o responsabilitate să fiu printre câștigători. Acum frumușel îmi suflec mânecile și trec la următoarea etapă - realizarea și lansarea podcastului”, a subliniat Alexandru Perciun, producător video. „Cred că voi deveni deja producător multimedia”, a mai adăugat câștigătorul.
După aproape trei luni de instruiri în Podcasting, premianții au la dispoziție alte trei luni de zile pentru realizarea primelor trei episoade.
„Obținerea acestui grant îmi oferă posibilitatea să înțeleg că pot face și altceva decât ceea ce am făcut până acum și anume psihologie”, a spus, la rândul său, Ina Moraru, psiholog de profesie. În opinia sa, „a fost o provocare să vin într-un domeniu nou precum jurnalismul, să cunosc oameni noi, să învăț ceva nou.”
Un grant în valoare de 2.000 de euro a câștigat și ideea de podcast dezvoltată de Irina Lencăuțan, jurnalistă TV Nord, or. Bălți: „Am venit ca niște puișori rătăciți, dar plecăm cu scopuri și idei mărețe. Este o responsabilitate imensă să creezi conținut de calitate. Nu fiți reticenți și aplicați, ori de câte ori vedeți instruiri organizate de Școala de Jurnalism, ca să prindeți o mână de informații de calitate perfectă pentru orice vârstă.”
Trei podcasturi noi vor răsuna în toate căștile, din toamnă
Din componenţa juriului au făcut parte: Cornel Ciobanu, director general adjunct al Instituției publice Teleradio-Moldova/TRM; Cristina Leva, reprezentanta DW Akademie în Moldova; Maia Metaxa, directoarea Școlii de Jurnalism din Moldova.
Câștigătorii au fost anunțați după o sesiune de pitching, organizată vineri, 21 iunie.
Promoția a II-a a cursului de Podcasting a fost ghidată de instructoarele Victoria Coroban, realizatoarea podcastului Laboratorul social la Europa Liberă Moldova, și Liliana Nicolae, jurnalistă radio Europa FM (București), specializată pe reportaje și documentare audio.
Pe online, sesiuni au ținut Ana Gherciu - trainer invitat, directoare executivă la Moldova.org, și a lui Volodymyr Anfimov - trainer invitat, gazda „Another interview/Інше інтерв'ю”, un podcast cu personalități din cultura și mass-media ucraineană. Pentru software și tehnici de editare audio, trainer invitat a fost Marian Lupu, sound designer la Europa Liberă Moldova.
Cursul de Podcasting a fost dezvoltat de Școala de Jurnalism din Moldova în parteneriat cu Deutsche Welle (DW) Akademie și este realizat sub îndrumarea instructorilor locali, certificați DW Akademie, precum și internaționali. Lansat în 2023, cursul a fost elaborat după metodologia academiei germane și în conformitate cu tendințele din industrie.