Politica externă, securitatea naţională şi perspectivele Uniunii Europene – subiecte discutate la un nou Club de Discuţii la ŞSAJ
În săptămâna curentă la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism se ţine al doilea curs de specialitate - Jurnalismul politic. Cursul îşi propune să asigure studenţii cu abilităţile necesare pentru abordarea unor subiecte pe teme politice, dar şi să-i inițieze în documentarea şi reflectarea evenimentelor cu caracter politic.
Pentru că presupune asimilarea unui volum mai mare de informaţii, cursul a fost împărţit în două module: Jurnalism internaţional/european și Jurnalism politic intern. Pentru a-i ajuta pe studenţi să înţeleagă mai bine subiectul legat de politica externă, relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, locul ţării noastre în geopolitica mondială instructoarea cursului, Sorina Ştefârţă, l-a invitat la un Club de discuţii al ȘSAJ pe directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă.
Expertul a făcut o prezentare generală a situaţiei politice din Republicii Moldova, referindu-se în mod special la guvernele care s-au perindat la putere în ultimul an și la impactul pe care l-a avut acest fenomen asupra vieții sociale și politice a țării. Studenţii au ținut să afle cine, în opinia lui Victor Chirilă, se face vinovat de criza politică în care s-a pomenit Republica Moldova în 2015. „Toţi cei care s-au aflat la guvernarea sunt responsabili pentru ceea ce a fost şi mai este încă în ţara noastră”, a spus directorul APE. Potrivit lui, situaţia poate fi schimbată doar cu condiţia ca forţele politice progresiste să se mobilizeze şi să recâștige încrederea electoratului.
Un alt subiect care a stârnit curiozitatea studenţilor a fost cel legat de criza din Ucraina şi impactul ei asupra sistemului de securitate al Republicii Moldova. De asemenea, în cadrul discuţiilor au fost abordate subiecte privind perspectivele Uniunii Europene şi cele de euro-integrare ale Republicii Moldova; Acordul de Asociere; Politica Europeană de Vecinătate şi cooperarea dintre Bruxelles şi Chişinău. În opinia lui Victor Chirilă, apropierea Moldovei de UE depinde astăzi, în egală măsură, de actuala clasă politică; de alegătorii moldoveni, care în cazul unor alegeri anticipate vor trebui să decidă inclusiv asupra vectorului de politică externă al ţării, dar şi de evoluţiile propriu-zise din interiorul Europei, care se confruntă cu fenomene precum criza economică şi, mai nou, criza refugiaţilor.