Prezentarea publică a lucrărilor finale, încă un test susținut cu brio de studenții ȘSAJ

Prezentarea publică a lucrărilor finale, încă un test susținut cu brio de studenții ȘSAJ

După ce, timp de nouă luni, au fost instruiți de cei mai buni jurnaliști din țară și au învățat cum să scrie știri, să facă reportaje, interviuri și să realizeze propriile investigații, a venit și ora astrală pentru studenții ȘSAJ – susținerea publică a proiectelor finale. Acestea au fost prezentate în fața unei comisii de experți și practicieni media formată din: Vasile Botnaru, directorul Biroului din Chișinău al postului de radio „Europa Liberă”; Viorica Zaharia, președinta Consiliului de Presă; Dorin Scobioală, directorul Casei de producție „Cat Studio”; Cristian Jardan, directorul portalului Unimedia.info; Elena Cioina, coordonatoarea media a Platformei E-Sănătate, și Aneta Gonța, cercetătoare media.

Pentru realizarea lucrărilor finale studenții au avut la dispoziție două săptămâni, timp în care s-au documentat, au căutat subiecte interesante și de actualitate, au identificat și au discutat cu protagoniștii materialelor, au filmat, au editat, au montat și au machetat articole de sine stătător. Toată această muncă, sub îndrumarea mentorelor, tot ele instructoare la ȘSAJ: Eugenia Crețu, reporteră în cadrul Proiectului TV „Pur și Simplu” de la Radio „Europa Liberă”; Diana Răilean, jurnalistă la același post de radio; Alina Radu, directoarea publicației „Ziarul de Gardă”; Victoria Dumbravă, editoră-șefă a portalului Agora.md și Ana Gherciu, redactoră-șefă a portalului Moldova.org.

Subiectele alese pentru lucrările din acest an au fost diverse și au reflectat îndeosebi istorii umane și probleme sociale transpuse în format multimedia. Cele mai interesante, intrigante, dar și apreciate proiecte au fost cele semnate de Irina Soltan, Hristina Urîtu, Maria-Victoria Racu și Marina Gorbatovschi. Irina ne-a dezvăluit istoria unei fetițe nevăzătoare care trăiește în lumea sunetelor și are un talent deosebit pentru muzică. Hristina, la rândul ei, a abordat problema cauciucurilor vechi și toxicitatea acestora. În același timp, Maria-Victoria ne-a teleportat în lumea albinăritului, povestindu-ne despre apicultorii autohtoni care exportă miere ecologică pe piața UE, iar Marina a relatat povestea de succes a unui orfan care a devenit om de afaceri.

La fel de actuale și captivante au fost și celelalte teme documentate de către discipolii ȘSAJ. Corina Șerement, de exemplu, ne-a vorbit despre camerele pentru copii din gările auto din mun. Chișinău. Maria Tanasiev a fost interesată de garderobele sociale din republică și de acordarea ajutorului material sub formă de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru persoanele nevoiașe. Studenta Livia Gaitur ne-a informat despre procesul de recuperare a bunurilor infracționale, dar și despre acțiunile întreprinse în acest sens de organele responsabile. La final, Lucia Dascalescu ne-a invitat să audiem un podcast consacrat obiceiurilor și tradițiilor de nuntă.

Membrii comisiei au acordat majorității proiectelor finale calificativele „excelent” și „bine”, recomandând o bună parte dintre ele spre publicare. „Au fost subiecte interesante, am văzut personaje interesante, am văzut interes și implicare din partea tinerilor. Au existat și unele stângăcii, ceea e este absolut normal la început de cale, iar obiecțiile noastre au fost pentru a-i ajuta să-și facă meseria și mai bine”, a menționat Dorin Scobioală. „Plec astăzi de la ȘSAJ ca un om informat și voi avea ce să le povestesc și colegilor din redacție. În opinia mea, unele lucrări merită a fi publicate așa cum sunt, fără nevoia de a fi modificate”, a afirmat un alt membru al juriului, Cristian Jardan.

Discipolii au rămas și ei mulțumiți de rezultate. Pentru ei, proiectul final a fost o experiență inedită și foarte utilă care i-a responsabilizat la maximum. „La pregătirea lucrărilor finale am lucrat cu toată responsabilitatea și ne-am străduit să aplicăm tot ceea ce am învățat la ȘSAJ. Cred că ne-a reușit tuturor să găsim subiecte actuale și captivante. Susținerea proiectelor a fost punctul culminant al studiilor, mai cu seamă că am auzit părerea și sfaturile celor mai buni jurnaliști”, ne-a spus Corina Șeremet.

În luna iunie, studenții vor munci cot la cot cu jurnaliștii experimentați în diverse redacții din țară. Urmează stagiul, care va dura patru săptămâni.

Școala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Chişinău în parteneriat cu Școala de Jurnalism din Missouri, SUA, și Centrul de Formare și Perfecționare a Jurnaliștilor din Paris, Franța. ŞSAJ  fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnaliști universali pentru presa din Moldova. În prezent, este în plină desfășurare campania de admitere. Detalii despre procedura și criteriile de admitere le găsiți pe http://www.scoaladejurnalism.md/.

Acest site folosește cookies

Am înțeles