Primele istorii umane, „exerciţii de curaj şi insistenţă” pentru studenţii SSAJ
Au participat la o discuţie publică privind pensionarea femeilor în Republica Moldova, au făcut reportaje şi au relatat istorii umane - acesta a fost regimul de lucru al studenţilor ŞSAJ în săptămâna curentă. Astăzi tinerii încheie cursul de Articole lungi, predat de Alina Radu, directoarea publicaţiei „Ziarul de Gardă”.
Modulul a durat cinci zile şi a fost unul preponderent practic. Studenţii au însuşit abilităţi de scriere a aşa-numitelor articole lungi, cum ar fi reportajul, schiţa de portret şi necrologul. Pe durata orelor ei au avut mai multe exerciţii în sala de curs, dar şi pe teren, unde au colectat informaţii pe care ulterior le-au structurat în articole complexe. „Nu mi-a fost greu să găsesc un personaj pentru astfel de istorii umane. După ce am văzut care sunt criteriile de identificare a unui subiect şi unghiul de abordare, am mers în Piaţa Centrală, unde am vorbit cu o bătrânică de 76 de ani care vindea băuturi calde. Apoi am descris cum decurge o zi din viaţa ei, cu ce probleme se confruntă, dar şi ce bucurii are”, ne-a spus studenta Lia Ciutac.
O altă studentă, Irina Guşan, a realizat un portret al femeilor înrolate în Armata Naţională. Irina spune că, pentru ea, acest articol a fost un exerciţiu de curaj şi de insistenţă, iar rezultatele sunt pe măsură şi experienţa obţinută - unică. „Deși pare simplu să suni pe cineva, am avut nevoie de curaj pentru a pune mâna pe telefon și a aborda o persoană necunoscută, nemaivorbind de faptul că trebuia să-i explic cine sunt, ce fac și de ce este important să primesc răspunsuri la întrebările mele… Evident că metaforica uşă, la care am bătut, nu mi s-a deschis din prima, astfel încât mai mult mi-a luat să găsesc persoanele potrivite, decât discuțiile propriu-zise. Cred că am sunat la patru numere de telefon şi mi-a luat două zile, până am reușit să „negociez” o vizită la Academia Militară, o discuție de peste o oră și trei fotografii”, ne-a mărturisit tânăra despre primele sale experienţe jurnalistice.
Tot în această săptămână la ŞSAJ a început cursul de Etică şi Diversitate în mass-media. Modulul îi va familiariza pe studenţi cu conceptele şi principiile de bază ale eticii şi deontologiei, cu rolul imaginilor, precum şi cu importanţa principiilor etice în reflectarea diversităţii în presă. Studenţii vor afla despre stereotipurile ce persistă faţă de diverse categorii sociale, vor învăţa cum să identifice şi să lucreze cu sursele relevante, cum să scrie şi să redacteze materiale sensibile din punctul de vedere al eticii etc. De asemenea, ei vor însuşi bunele practici jurnalistice, astfel încât să aibă cunoştinţele şi deprinderile necesare pentru a putea lua decizii etice.
Cursul se va ţine în fiecare zi de vineri, timp de şase săptămâni, şi este predat de instructoarea Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent.