Reprezentanţii CCA provocaţi la discuţii de studenţii ŞSAJ

Reprezentanţii CCA provocaţi la discuţii de studenţii ŞSAJ

Ultima lecţie a cursului “Legislaţia mass-media” la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ), din anul academic 2014-2015, a avut formatul unui club de presă, în cadrul căruia studenţii au discutat cu Cristina Mâţu, membră a Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA). Reprezentanta CCA i-a familiarizat pe tinerii jurnalişti cu structura şi rolul acestei instituţii, apoi discuţiile s-au axat pe activitatea propriu-zisă a consiliului.

Potrivit instructoarei cursului, Tatiana Puiu, întâlnirea cu funcţionara CCA a avut scopul de a consolida cunoştinţele acumulate pe parcursul celor cinci module ale cursului pe care îl predă.  „Până acum, în cadrul modulului am vorbit despre noţiuni introductive în drept, statul de drept, practica Curţii Europene a Drepturilor Omului pe cauzele referitoare la respectarea libertăţii de exprimare în R. Moldova. De asemenea, am discutat despre standardele libertăţii de exprimare - cum trebuie să fie scris un articol pentru a nu defăima pe cineva, cum să se apere jurnalistul în instanţa de judecată, atunci când nu a respectat această normă”, a precizat Tatiana Puiu. Instructoarea modulului de legislaţie a enumerat şi alte subiecte studiate de viitorii jurnalişti: preluarea surselor, respectarea dreptului de autor, scrierea unei solicitări de informaţie (studenţii au exersat cum să scrie corect o solicitare de informaţie şi ce să întreprindă în situaţia în care această informaţie nu le este furnizată).

Întâlnirea cu membra CCA le-a oferit posibilitate studenţilor de la ŞSAJ să abordeze un şir de chestiuni ce ţin de activitatea autorităţii de reglementare a audiovizualului. În special, aceştia s-au arătat interesaţi de  monitorizarea posturilor de televiziune ruseşti retransmise pe teritoriul R. Moldova; asigurarea ponderii programelor autohtone în serviciile de programe audiovizuale; modalităţile de eliberare şi retragere a licenţelor de emisie, precum şi de sancţionare a radiodifuzorilor în cazul în care aceştia încalcă legislaţia în vigoare.

Cristina Mâţu i-a informat pe studenţii ŞSAJ că deciziile  CCA sunt luate în şedinţe publice, cu votul majorităţii membrilor Consiliului, iar ulterior sunt publicate pe site-ul instituţiei. Funcţionara s-a referit şi la monitorizările pe care CCA le efectuează pentru a asigura respectarea de către posturile de radio şi televiziune a principiilor echilibrului social-politic, echidistanţei şi obiectivităţii. „Pentru nerespectarea legislaţiei, radiodifuzorului i se pot aplica, gradual, mai multe sancţiuni (avertizare, amendă minimă de 1800 lei, amendă medie – 3200 lei şi amendă maximă de 5400 lei). Dar există şi sancţiuni mai dure, cum ar fi suspendarea dreptului de a plasa publicitate pentru un anumit termen sau chiar retragerea licenţei de emisie, lipsind astfel radiodifuzorul de dreptul de a difuza, ceea ce s-a întâmplat cu NIT, după trei ani de monitorizări continue, coordonate şi discutate cu societatea civilă”, a menţionat membra CCA.

Cu referire la ultimele sancţiuni ale CCA, Cristina Mâţu a subliniat că acestea au fost aplicate unor radiodifuzori pentru nerespectarea pluralismului socio-politic, demnităţii umane, drepturilor şi protecţia copilului în programele audiovizuale, nerespectarea concepţiei generale şi a serviciului de programe. Astfel, postul de televiziune Ren Moldova a fost lipsit de dreptul de a difuza publicitate timp de 72 de ore , iar Prime, TV7 şi RTR Moldova au primit amenzi maxime, de 5400 de lei.

Studenţii au dorit să afle mai multe şi despre dosarul câştigat de CCA în instanţa de judecată în faţa celor 13 radiodifuzori, care au solicitat anularea deciziei ce îi obliga să transmită cel puţin 30 la sută programe proprii în volumul emisiei săptămânale, dintre care cel puţin o jumătate să fie  difuzate în orele de maximă audienţă şi în limba de stat. Cristina Mâţu le-a povestit că litigiul a durat aproape un an şi jumătate, dar în luna septembrie curent Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză CCA. Ea a menţionat, în context, că respectarea legislaţiei din domeniul audiovizualului va fi în continuare monitorizată de instituţia pe care o reprezintă.

În cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre procesul de trecere la televiziunea digitală terestră,  tergiversarea alegerii celor şase membri ai Consiliului de Observatori al Companiei publice „Teleradio-Moldova”, consecinţele neaprobării în Parlament a unor legi ce ţin de domeniul media, gradul de independenţă a CCA, modalitatea de distribuire a frecvenţelor naţionale şi, bineînţeles, despre monitorizarea radiodifuzorilor care vor reflecta actuala campanie electorală. Participanţii la discuţie ne-au spus că întrevederea cu funcţionara CCA le-a completat cunoştinţele obţinute la cursul de legislaţie în mass-media şi îi va ajuta să înţeleagă mai bine contextul în care activează jurnaliştii astăzi. Iată doar câteva din impresiile studenţilor:

Cristina Straton: Cursul Legislaţia mass-media este foarte important, am aflat care sunt legile ce ne influenţează activitatea şi ne ajută să ne desfăşurăm meseria de jurnalist în conformitate cu standardele profesionale din domeniu.

Mariana Buciuceanu: Consider Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism o rampă de lansare în  profesie.  Cursurile pe care le avem la ŞSAJ, inclusiv cel deLegislaţie mass media, îmi vor fi de real folos în activitatea practică. Profesionalismul se învăţă anume la această şcoală.

Ghenadie Brega: Legislaţia mass-media este unul din cursurile esenţiale pentru noi, jurnaliştii, aşa cum aproape la tot pasul sunt capcane, cărora trebuie să le facem faţă. De meserie sunt cineast, dar de vreo patru ani fac jurnalism civic, practic impus, pentru că atunci când am revenit după absolvirea Şcolii de film de la Bucureşti, nimeni nu făcea acest tip de jurnalism în Moldova. La Curaj TV m-am ocupat şi de protestele stradale, şi de reflectarea protestelor organizate de alţii, le-am oferit posibilitate oamenilor să vorbească public despre problemele lor. Mergem uneori şi în instanţă de judecată, până un anumit caz ajunge în mass-media. După absolvirea studiilor la ŞSAJ voi continua să fac jurnalism civic, cu aplicarea cunoştinţelor obţinute la cursurile teoretice şi practice pe care le avem în programul de studiu.

Știre preluată de pe Media-Azi.md

Acest site folosește cookies

Am înțeles