Școala de Jurnalism din Moldova este și școala EJTA, alături de alte 80 de instituții europene care predau jurnalismul
Pe 17 octombrie, Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM) a devenit membră a Asociației Europene de Formare în Jurnalism (European Journalism Training Association/EJTA). Accederea a fost votată unanim la Adunarea Generală, ținută la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, România.
Directoarea Școlii, Maia Metaxa, a reprezentat instituția la reuniune: „Accederea la EJTA pentru Școala de Jurnalism din Moldova înseamnă, în primul rând, validare și recunoaștere a faptului că programul nostru de formare în domeniul jurnalismului este la fel de bun ca al multor instituții europene, inclusiv din țări-membre ale Uniunii Europene, că nivelul de predare a jurnalismului la Școală este conform unor standarde înalte.”
Maia Metaxa a spus că accederea la EJTA înseamnă, de asemenea, și acces la o rețea atât de mare de instituții de învățământ, la expertiza și experiența colegilor din țări europene precum Belgia, Franța, România, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda, Finlanda, Norvegia, Georgia, Ucraina, Danemarca, Estonia, etc: „Pentru instructorii și studenții Școlii se deschid multe uși, în primul rând pentru colaborare și schimb de bune practici. Am văzut foarte multă curiozitate și interes din partea membrilor EJTA față de experiența Școlii în predarea jurnalismului. Pentru noi începe o nouă etapă, la un alt nivel.”
La rândul său, președinta EJTA, Anne Leppäjärvi, directoarea de program de licență și masterat în Jurnalism la Haaga-Helia University of Applied Sciences, Finlanda, a afirmat: „Consider Moldova parte integrantă a Europei. EJTA este o asociație europeană și suntem încântați să vă avem alături. Prin aderarea Școlii de Jurnalism din Moldova la EJTA, diversitatea asociației noastre se îmbogățește. Vom avea ocazia să ascultăm mai multe voci și perspective, iar experiența voastră diferită de a celorlalte țări membre va aduce o nouă dimensiune discuțiilor noastre. Suntem convinși că vom descoperi împreună noi bune practici care pot fi implementate și în alte țări, întrucât împărtășim aceleași valori europene. Suntem cu adevărat foarte bucuroși să învățăm de la voi, dar și să ne sprijinim reciproc în fața celor care poartă valori non-democratice. Văd rolul EJTA din ce în ce mai mare, pentru că noi suntem cei care pregătim viitorii jurnaliști, cei care vor modela opinia publică. De aceea, trebuie să fim uniți și deschiși la noi idei.”
Pentru ca o instituție să poată accede la EJTA, trebuie să întrunească anumite condiții, între care să gestioneze un program activ de formare practică profesională, iar programul realizează integrarea teoriei și practicii jurnalistice; studenții sunt învățați o varietate de metode jurnalistice pentru a-i aduce la un nivel de competență profesională; a finalizat un ciclu complet de predare, iar programul funcționează de trei ani, precum și acceptă Declarația EJTA de la Tartu.
Declarația de la Tartu este o referință pentru școlile de jurnalism europene și un cadru de competențe pentru studenții la jurnalism.
Procesul de aderare la EJTA se desfășoară în trei etape. Inițial este depus un chestionar de aderare în care este descrisă activitatea instituției și este solicitată recunoasterea programului de formare în domeniul jurnalismului. Cererea este examinată de Consiliul EJTA și, în cazul în care este evaluată pozitiv, cel puțin unul dintre cei șase membri ai Consiliului vizitează instituția pentru a o verifica la fața locului și a confirma dacă valorile membrului candidat corespund cu cele exprimate în Declarația de la Tartu. În etapa a treia, un reprezentant al instituției-candidate este invitat la Adunarea Generală a EJTA pentru a prezenta instituția în fața celor peste 80 de membri.
EJTA este o asociație europenă non-profit, creată în anul 1990 la Bruxelles și cuprinde peste 80 de membrii - universități, centre, școli - de formare în domeniul jurnalismului din peste 30 de țări europene. Aceștia lucrează împreună pentru a îmbunătăți educația jurnalistică în Europa, permițând membrilor să colaboreze în schimburi și proiecte de predare și cercetare și să se întâlnească periodic pentru a face schimb de idei și informații. Cel mai important obiectiv al Asociației este de a stimula cooperarea europeană în domeniul educației jurnalistice, al învățării pe tot parcursul vieții și de a dezvolta o abordare profesională a formării jurnalistice.
Calitatea de membru al EJTA este instituțională și nu individuală.