Școala de Studii Avansate în Jurnalism accede la un nou nivel: statut, denumire, sediu și site nou

Școala de Studii Avansate în Jurnalism accede la un nou nivel:  statut, denumire, sediu și site nou

Școala de Studii Avansate în Jurnalism, lansată ca proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) acum 15 ani este de azi înainte Școala de Jurnalism din Moldova (ȘJM), o entitate juridică înregistrată separat. Odată cu aceasta, dar și cu faptul că ȘJM a devenit primul rezident al centrului Mediacor, Școala accede la un nou nivel. Cu o comunitate de 200 de absolvenți și absolvente, instructori și instructoare, ȘJM își va continua misiunea de a forma jurnaliști universali și de a contribui astfel la desăvârșirea instituției jurnalistului. 

„Jurnalismul este în continuă schimbare și odată cu el, se schimbă și Școala de Jurnalism. După atâția ani de activitate era necesară o schimbare și o resetare, mai ales că evaluările experților și rapoartele acestora subliniau necesitatea schimbării. Astfel, Școala a fost înregistrată ca entitate separată acum câteva luni. Devenită un brand pe partea de formare în domeniul jurnalismului, Școala a ajuns să fie percepută ca instituție separată”, a motivat această schimbare de statut, directoarea ȘJM, Maia Metaxa.

La Mediacor, studenții ȘJM vor avea acces la expertiză și networking. Adică, vor fi expuși unei comunități de profesioniști, de la care vor putea învăța și vor avea oportunitatea de a lega relații profesionale. 

În prezent, ȘJM trece printr-o perioadă de tranziție de la proiect la instituție separată, fiind asistată de CJI, dar și de consolidare a instituției și a echipei. Odată obținute acestea, Școala va gândi și crea programe noi. În același timp, ȘJM va păstra în continuare programul de zece luni de formare profesională în domeniul jurnalismului prin care s-a consacrat. 

Învățarea jurnalismului în regim de redacție, prin metoda learning by doing (învățarea prin practică) reprezintă un principiu fundamental al Școlii. Scopul acesteia constă în dezvoltarea calității mass-media din Republica Moldova prin creșterea numărului de jurnaliști bine pregătiți. Pentru a fi în pas cu tendințele în media și pentru a ne adapta la noile standarde din domeniul jurnalistic, ȘJM ajustează constant programul de studii. 

Programul de studii de la Școală este o combinație de Jurnalism clasic și New Media. Anul curent de studii cuprinde 12 module, cu 45 de cursuri, dintre care câteva noi, cum ar fi: Jurnalismul online, Jurnalismul de date, Jurnalismul cultural, Jurnalismul de știință, cursul practic Scrierea și redactarea știrilor, modulul Abilități digitale. 

„Forma rămâne a fi foarte importantă în jurnalism. Avem nevoie de ea pentru a  ajunge la cât mai multă lume, pentru a capta atenția publicului, deoarece fără el o instituție media nu-și are rostul. În același timp, este necesar ca în tot acest entuziasm față de noile tehnologii și noi instrumente, să nu uităm de conținut. Formula de coexistență dintre formă și conținut ar fi echilibrul. Să încercăm să-l menținem, fiind cu gândul și fapta la interesul public”, a precizat directoarea ȘJM, Maia Metaxa.

Din echipa instructorilor ȘJM fac parte jurnaliști și experți media din țară, de peste hotare, dar și absolvenți ai Școlii. Ghidați de ei, studenții învață să scrie știri corecte și echidistante, testează în practică diverse genuri jurnalistice, realizează documentare radio și podcasturi, deprind abilități tehnice de filmare și montare, descoperă secretele unui storytelling radio și TV. Ei află ce stă în spatele unei fotografii, a unui blog și a unui vlog de succes. La fel, află cum funcționează o redacție sau cum poți inova în jurnalism.

Curând, Școala de Jurnalism din Moldova va avea un site cu interfață și design nou, realizat cu susținerea Ambasadei SUA în Moldova.

ȘJM este în prezent susținută în cadrul proiectului „Presa în sprijinul democraţiei, incluziunii şi responsabilităţii în Moldova” (MEDIA-M), finanţat de USAID, UK şi implementat de Internews în Moldova, care are ca scop promovarea dezvoltării mass-media independente şi profesioniste, şi crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice şi economice. 

https://www.facebook.com/scoaladejurnalism/

Acest site folosește cookies

Am înțeles