Știrea falsă și fact-checking sau cum să nu devenim victimele manipulării

Știrea falsă și fact-checking sau cum să nu devenim victimele manipulării

Propagandă, manipulare și dezinformare - termenii care au devenit în ultimii ani tot mai cunoscuți consumatorilor de informații. În prezent, suntem nevoiți să facem față unei avalanșe de știri manipulative și false, mai ales pe online - spațiul unde acestea sunt promovate cu ușurință. Cum să înțelegem însă că o știre este falsă? Cum ne dăm seama că o fotografie este trucată și care sunt elementele cheie ale unui profil fals? Studenții Școlii află răspunsuri la aceste întrebări chiar de la începutul anului academic. Ei sunt instruiți să discearnă între o știre falsă, care manipulează și dezinformează și una scrisă conform rigorilor profesionale de la instructorii: Viorica Zaharia, jurnalistă și președintă a Consiliului de Presă din Moldova și Dumitru Stoianov, reporter și fact checker la RISE Moldova.   

Cursurile ”Știrea falsă” și ”Fact-checking” au încheiat cel de-al doilea modul ”Legislația mass-media și deontologia profesională”. Acestea au fost mai dinamice și s-au bazat pe metode de combatere a manipulării și a informațiilor false. Viorica Zaharia a discutat cu studenții despre fenomenul de propagandă și manipulare. Discipolii au realizat mai multe exerciții practice și au analizat în grup diverse materiale jurnalistice în care au fost trucate fie știrile, fie imaginile. 

Ca să vă dați seama dacă o fotografie sau o imagine este falsă sau nu, atrageți mereu atenția la câteva elemente esențiale: data când a fost realizată poza și locul unde a fost făcută. Analizați datele care contrazic, ca de exemplu: îmbrăcămintea, arhitectura, anotimpul, peisajul, spațiul temporal, și, nu în ultimul rând, verificați persoana care a publicat imaginea sau sursa, adică site-ul pe care a fost postată. O redacție media care se respectă va indica mereu pe pagina sa datele de contact. Cele fake - nu o fac niciodată”, a menționat Viorica Zaharia.

De la Dumitru Stoianov, instructorul cursului ”Fact-checking”, studenții au aflat ce este fact-checking-ul editorial și care este importanța acestuia pentru jurnaliștii de investigație și nu numai. Trainerul a atras atenția cursanților asupra fenomenului de gândire critică și a subliniat cât de important este să fii obiectiv, credibil, echidistant și imparțial în jurnalism. 

Nu împărțiți totul în alb și negru, în bine și rău. Fiți corecți, căci greșelile nu se iartă în jurnalism”, a spus instructorul.

Pentru a asimila informația studiată, discipolii Școlii au avut de realizat și câteva exerciții practice: au analizat individual aspectele unui profil fals, au cercetat credibilitatea unei surse și au memorizat care sunt tehnicile avansate de căutare și verificare a informațiilor în spațiul online. ”Dacă vreți să scrieți despre lume, trebuie să știți încotro merge lumea”, a adăugat la final Dumitru Stoianov.

Studenții ȘSAJ spun că aceste două cursuri au fost o adevărată provocare pentru ei. ”Acum vom fi mult mai atenți la surse și vom verifica mai minuțios informația”, a spus studenta Nadejda Mlecicova.

Acest site folosește cookies

Am înțeles