Studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism au prezentat proiectele finale

Studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism au prezentat  proiectele finale

În perioada 21 – 23  mai, studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ) au susţinut proiectele finale de absolvire a şcolii. Evenimentul este unul public şi face parte din procesul de instruire a tinerilor jurnalişti conform standardelor şi practicilor jurnalismului occidental.

Lucrările au fost realizate timp de patru săptămâni, în baza cunoştinţelor şi abilităţilor jurnalistice acumulate pe parcursul a nouă luni de studii. Pe durata procesului de creaţie studenţii au fost asistaţi de către tutorii Maia Metaxa (BRD), Alina Radu (director la Ziarul de Gardă), Liliana Barbăroşie (reporter Radio Europa Liberă), Dorin Scobioală (director Producţie, Jurnal TV), Liliana Nicolae (fost reporter Radio România Actualităţi) şi Tatiana Eţco (jurnalist freelancer).

Studenţii au avut posibilitatea să-şi aleagă singuri tema şi forma de realizare a subiectului. Ei au făcut investigaţii jurnalistice, reportaje televizate şi radio. Majoritatea au abordat teme sociale, printre care: corupţia în sistemul medical, soarta liceenilor care au picat BAC-ul, agricultura ecologică, dependenţa de tehnologiile informaţionale şi comunicaţii, situaţia străzii pietonale din Chişinău, tratamentul persoanelor bolnave de cancer, limba română în stânga Nistrului şi altele.

Corina Oprea, una dintre studente a menţionat că: „Efortul profesorilor și coordonatorilor nu se poate reduce doar la aceste trei zile de prezentare a lucrărilor finale, ci la întregul an de studii, pe parcursul căruia ne-au învățat ce înseamnă jurnalismul de calitate. Dacă la început de an de studii majoritatea dintre noi nu ştiau ce înseamnă jurnalismul, acum pe final de studii pot spune că avem substanță de jurnalist”. De asemenea stundenta a ţinut să aducă mulţumiri instructorilor ŞSAJ şi membrilor Comisiei de evaluare pentru experienţa, răbdarea şi efortul lor depus pe parcursul întregului an de studii.

„La ŞSAJ am învățat într-un an atâtea lucruri, câte unii poate nu le reuşesc în 3-4 ani de facultate. Școala pe drept cuvânt este o rampă de lansare pentru cei care își doresc să ajungă jurnaliști. Pregătirea de aici este la cel mai înalt nivel pentru că ai posibilitate să înveţi meserie de la cei mai buni profesioniști în domeniu. În ceea ce priveşte lucrările finale, atunci pe parcursul celor patru săptămâni în care am lucrat la ele am încercat să punem în practică tot ceea ce am învăţat, iar comentariile şi sugestiile membriilor comisiei ne vor ajuta ca pe viitor să fim mai pregătiți în activitatea profesională”, a spus studentul Dorin Galben.

Din Comisia de evaluare a lucrărilor finale au făcut parte jurnalişti de la diverse media din Republica Moldova: Nadine Gogu (CJI), Vitalie Dogaru (Publika TV), Valentiin Niculescu (Radio Chişinău), Petru Macovei (API) şi Artur Corghencea (ProTV).

„Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism este doar o primă etapă în formarea voastră profesională. Un jurnalist bun se formează şi se perfecţionează pe parcursul întregii vieţi”, a spus Petru Macovei.

Vitalie Dogaru a menţionat că: „Fiecare promoţie a ŞSAJ a devenit o adevărată descoperire pentru mass-media naţională. Lucrul acesta este demonstrat la scurt timp de către festivitatea pentru decernarea premiilor în domeniu, unde absolvenţii ŞSAJ iau trofeele pentru speranţa anului. Această recunoaştere în rândurile breslei mă face să cred că tinerii sunt capabili să facă acea schimbare în bine a presei asupra căreia au lucrat, şi mai lucrează, generaţii de jurnalişti din ţară”.

Proiectele finale reprezintă penultima etapă în cadrul instruirii la ŞSAJ, după care urmează stagiul de patru săptămâni în cadrul unor instituţii media, iar la sfârşitul lunii iunie va avea loc ceremonia de înmânare a certificatelor de absolvire.

Promoţia 2013 - 2014 este a opta în cadrul Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism. Anterior peste o sută de tineri jurnalişti au absolvit această instituţie. Majoritatea acestora au fost angajaţi la diverse media din Republica Moldova printre care ProTV, Ziarul de Gardă, Europa Liberă, Moldova 1, Prime TV, Radio Chişinău, Radio Găgăuzia etc.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti universali pentru mass media din Republica Moldova. ŞSAJ este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Chişinău în parteneriat cu Şcoala de Jurnalism din Missouri, SUA, şi Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris, Franţa. Proiectul este finanţat de organizaţiile European Endowment for Democracy, Bruxelles, Belgia şi National Endowment for Democracy, Washington, SUA.  

Pentru mai multe detalii despre proiect accesaţi www.scoaladejurnalism.md.

Acest site folosește cookies

Am înțeles