Studenţii ŞSAJ au fost iniţiaţi în jurnalismul economic şi cel al cifrelor

Studenţii ŞSAJ au fost iniţiaţi în jurnalismul economic şi cel al cifrelor

Jurnalism economic este primul curs de specialitate care se învaţă la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism. Cursul propune să-i familiarizeze pe viitorii jurnalişti cu noţiuni şi termeni economici care îi vor ajuta să înţeleagă mai bine, respectiv să realizeze cât mai corect materiale ce reflectă tematica economică.

Cursul este împărţit în două module. În prima săptămână s-a pus accent pe partea teoretică a jurnalismului economic. Instructorul Vladimir Bolea, antreprenor şi expert în economie şi drept, a discutat cu studenţii despre situaţia din sistemul bancar, creditele neperformante, balanţa comercială, import, export, investiţii, inflaţie, atacuri raider, corupţie, sistemele off-shore, procedeele de spălare a banilor etc. Subiectul care a stârnit discuţii aprinse şi adevărate dezbateri a fost cel despre furtul miliardului, supranumit şi „furtul secolului”. Deşi este un curs axat mai mult pe cunoştinţe teoretice, studenţii ŞSAJ au avut de realizat şi câteva lucrări practice. „Ce l-ai întreba pe Prim-ministru, pe ministrul Economiei şi pe preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie?” a fost subiectul primei lucrări. Pentru cea de-a doua lucrare viitorii jurnalişti au realizat câte un interviu cu un mic antreprenor.

Cea de-a doua parte a cursului a fost dedicată în exclusivitate activităţilor practice. Timp de cinci zile tinerii au mers pe teren, au scris reportaje şi ştiri economice, au accesat mai multe site-uri de specialitate, au studiat date, cifre şi rapoarte statistice, şi au aflat cum se „umanizează” cifrele. Toate acestea - pentru a elabora subiecte cât mai clare şi exacte, pe înţelesul oricărui cititor sau telespectator. La acest modul studenţii au fost instruiţi de jurnalistul economic Anatol Câşlaru, editor Publika TV. În ultima zi a cursului viitorii jurnalişti s-au întâlnit cu managerul de proiecte al General Media Group, Cristi Dorombach. Acesta le-a povestit studenţilor ŞSAJ specificul unei afaceri în media online. Subiectul care a stârnit curiozitatea tuturor a fost blogul şi modul în care acesta poate deveni o adevărată sursă de venit.

Pe final de curs, studenţii ŞSAJ au discutat despre importanţa documentării într-un domeniu atât de exact, dar şi de sensibil, precum economia. „Jurnalismul economic nu se bazează pe lucruri superficiale, ci doar pe date concrete și bine verificate”, s-a arătat convinsă studenta Veronica Tabureanu. Ideea a fost susţinută şi de trainerul Anatol Câşlaru. „Verificaţi orice informaţie de zece ori înainte de a scrie o ştire, căci utilizarea cifrelor sau a datelor nedocumentate poate provoca adevărate revolte şi panică în societate”, le-a amintit el tinerilor. La rândul său, studenta Olimpia Begleţa a opinat că Jurnalismul economic a fost un curs extrem de interesant în prima parte şi foarte intens în cea de-a doua. „De facto, a fost o bază şi introducere în sistemul economic al ţării. Am învăţat să scriem ştiri economice, să operăm cu rapoarte şi statistici. Şi faptul că am scris zilnic articole a fost un exerciţiu bun”.

Acest site folosește cookies

Am înțeles