STUDENȚII ȘCOLII AU PARTICIPAT LA UN ATELIER DEDICAT DREPTURILOR COPILULUI

STUDENȚII ȘCOLII AU PARTICIPAT LA UN ATELIER DEDICAT DREPTURILOR COPILULUI

Școala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ) în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova (CIDDC) a organizat, pe 18 mai, un atelier de reflecție pe tema drepturilor copilului, destinat studenților actuali, absolvenților ȘSAJ, dar și oricui a fost interesat de tematica drepturilor copilului abordată în presă.

Participanții la eveniment, împreună cu psihologa Diana Postu-Blăjinu și jurnalista Victoria Coroban, formatoare în cadrul CIDDC, au analizat nu doar modul în care este tratat copilul în mass-media, ci și au căutat soluții la problemele pe care le întâmpină jurnaliștii și jurnalistele în procesul de documentare și relatare a subiectelor cu și despre copii. 

Potrivit Cristinei Leu, studentă în cadrul ȘSAJ: „Acest eveniment m-a motivat să reflectez despre drepturile copilului și cum să relatez despre copii în materialele mele jurnalistice. De asemenea, am înțeles că trebuie să devin „prietenă” cu acel copil sau copiii despre care vreau să scriu sau să relatez, pentru ca ei să fie mai deschiși.”

„Am înțeles că atunci când mergem să discutăm cu copiii, trebuie să avem și acordul lor, nu doar al părinților. Uneori copiii sunt influențați de părinți și nu tot ceea ce relatează ei este cu adevărat ceea ce simt sau gândesc, iar aceasta este un aspect foarte important și util, pe care trebuie să-l cunoșteam”, a afirmat Georgiana Fînaru, participantă la atelier.

În cadrul evenimentului au fost clarificate nevoile jurnaliștilor și jurnalistelor pentru formarea lor în domeniul drepturilor copilului. De asemenea, au fost identificate proceduri prin care ei pot să  informeze și să educe mai bine societatea cu privire la drepturile copilului.

Printre nevoile definite de participanți au fost protecția datelor cu caracter personal în cazul copiilor, factorul psihologic, cum vorbim cu copiii într-un limbaj accesibil, dar și când cerem acordul părinților,  în cazul când intervievăm adolescenții, în stradă, la realizarea vox-urilor. 

Diana Postu-Blăjinu, cu o experiență de 23 de ani ca psihologă în domeniul protecției copilului, a spus: „Jurnaliștii care relatează despre copii sau cu implicarea lor, trebuie să scoată în evidență impactul emoțional pe care-l are un eveniment sau altul asupra noastră pe tot parcursul vieții.”

La rândul său, jurnalista Victoria Coroban, de la Radio Chișinău, moderatoare a emisiunii de dezvoltare personală și socială „Cu mintea deschisă”, a declarat: „Sunt atâtea materiale în presă care expun informația doar din punctul de vedere al jurnalistului. Aceasta însă nu întotdeauna redă și subiectul. De aceea „trebuie să fim foarte atenți ca informația să fie relatată nu doar din trăirile personale, dar să scoatem în evidență probleme și soluții”, a mai adăugat jurnalista.

CIDDC este o organizație non-guvernamentală, fondată în 1999 cu scopul de a contribui la crearea unui mediu favorabil pentru realizarea drepturilor copilului, dezvoltarea capacităților celor responsabili de bunăstarea copiilor din Moldova, dar și împuternicirea titularilor de drepturi să le ceară.

Prin organizarea atelierului de reflecție în parteneriat cu CIDDC, Școala de Jurnalism și-a propus să ajute viitorii și actualii jurnaliști să înțeleagă specificul tematicii drepturilor copilului, astfel, contribuind la îmbunătățirea materialelor jurnalistice în care sunt implicați copiii. 

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles