Studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism şi-au susţinut lucrările finale

Studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism şi-au susţinut lucrările finale
Plini de emoții și mândri de realizările lor - așa ar putea fi caracterizați studenții celei de-a noua promoții a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ) care, în zilele de 21 şi 22 mai, și-au prezentat public proiectele finale.
 
Pentru realizarea lucrărilor finale studenţii ȘSAJ au avut la dispoziţie trei săptămâni, timp în care, ghidaţi de tutori, care le-au fost şi instructori la ȘSAJ, au pus în practică toate cunoştinţele și abilitățile acumulate pe parcursul celor nouă luni de studii. Îmbucurător este faptul că, fie că au ales radio, TV, print sau online pentru lucrări, toţi studenții au optat pentru teme sociale.
 
Astfel, Tatiana Ungureanu a încercat să afle ce se întâmplă cu agricultura ecologică; Mariana Buciuceanu - de ce medicamentele compensate se prescriu „cu scârţ”; iar Diana Laptedulce s-a întrebat dacă mai este nevoie de baby-box-uri. Alina Pisica a încercat să ne vorbească despre drama moldovencelor din Italia; Diana Ştefîrţă ne-a invitat să le cunoaştem pe asistentele medicale care şi-au transformat meseria în destin; iar Ghenadie Brega, în spiritu-i revoluţionar, a plonjat în labirintul transportului public din Chişinău. Anastasia Cucuruz şi-a propus să ne arate că redobândirea cetăţeniei române este un calvar; Cristina Straton le-a vorbit cititorilor săi despre cât sunt de eficiente toaletele ecologice; iar Ana-Maria Veveriţa ne-a invitat să-l descoperim pe primul neurochirurg moldovean care operează în Marea Britanie.
 
Cele mai pitoreşti au fost lucrările radio: Dina Josan ne-a invitat să aflăm cum era nunta moldovenească acum 50 de ani; Irina Baxan - cine sunt copiii pentru care şcoala nu există; iar Parascovia Sula ne-a spus care e secretul tinereţii fără bătrânețe. Toate lucrările vor fi publicate pe pagina www.scoaladejurnalism.md.
 
Membrii Comisiei de evaluare - toţi jurnalişti cu experienţă vastă în presa din Moldova - i-au felicitat pe viitorii jurnalişti pentru munca făcută şi i-au încurajat ca, oriunde vor lucra, să-şi exercite cu demnitate meseria şi să respecte cu stricteţe deontologia jurnalistică. De asemenea, ei le-au atras atenţia asupra greşelilor şi i-au avertizat că puţine sunt situaţiile când un jurnalist are trei săptămâni pentru a face un reportaj sau un interviu. De regulă, se lucrează într-un ritm mult mai rapid, fapt de care viitorii jurnalişti urmează să se convingă pe durata stagiului practic de patru săptămâni, pe care l-au început la 25 mai. În redacţii, ei vor avea posibilitatea să lucreze cot la cot cu reporterii şi cu editorii.
 
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Chişinău în parteneriat cu Şcoala de Jurnalism din Missouri, SUA, şi Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris, Franţa. ȘSAJ a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti universali pentru presa din Moldova. În prezent, ȘSAJ desfăşoară cea de-a doua etapă de admitere. Detalii despre procedura şi criteriile de admitere găsiţi aici.

 

Sursa foto: Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism

Acest site folosește cookies

Am înțeles