Suzanne Moll, la Clubul de Discuții al ȘJM: „Când ajungeți sus, nu uitați să trimiteți ascensorul jos pentru a lua pe cineva cu voi”

Suzanne Moll, la Clubul de Discuții al ȘJM: „Când ajungeți sus, nu uitați să trimiteți ascensorul jos pentru a lua pe cineva cu voi”

După o pauză de mai bine de cinci ani, Cluburile de Discuții revin la Școala de Jurnalism din Moldova. Este una dintre noutățile extracurriculare ale acestui an academic. Astfel, atât studentele Școlii, cât și tinerii care învață la facultățile de Jurnalism și Comunicare, se vor întâlni cu experți și experte din diverse domenii și instituții și vor discuta despre subiecte și fenomene de actualitate. Primul Club de Discuții din anul de studii 2022-2023 s-a desfășurat în ultima săptămână a lunii octombrie, iar invitata a fost Suzanne Moll, traineră pentru DW Akademie. Evenimentul a fost organizat de Școala de Jurnalism din Moldova, în parteneriat cu Mediacor, în cadrul proiectului „Consolidarea sectorului media independent din Republica Moldova”, susținut de Suedia și implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent.

Aveți încredere în voi, în instinctele voastre, iar dacă vreți să schimbați ceva - schimbați!”. Cu aceste cuvinte de încurajare, Suzanne Moll a început discuția. Având o experiență de mai bine de 20 de ani de activitate în presă, trainera de la DW Akademie le-a povestit studentelor Școlii de Jurnalism din Moldova despre parcursul ei profesional și a subliniat cât de important este să ai încredere în forțele proprii. Suzanne le-a recomandat studentelor să nu lase pe nimeni să le facă munca și a subliniat că doar ele trebuie să decidă despre cine și despre ce să scrie. Tot ea le-a sugerat să creadă mereu în propria intuiție și, în cazul în care vor ajunge pe culmile succesului profesional, să-i ajute și pe alții să se ridice. „În fața unei oportunități, nu ezitați. Nu vă fie frică de schimbare. Aveți mereu încredere în intuiția voastră”, a spus experta.

În cadrul Clubului, s-a discutat și despre profesia de jurnalist/ă, despre avantajele, dar și oportunitățile acesteia. În opinia invitatei, jurnaliștii reprezintă o parte importantă a societății. Anume lor le revine responsabilitatea de a transmite informația oficială, care vine de la Guvern sau de la alte instituții ale statului, într-un limbaj cât mai accesibil și pe înțelesul tuturor. „Jurnalismul este fantastic. Într-o singură zi te poți afla în câteva locuri. Azi poți lua un interviu, mâine - scrie un reportaj”, a declarat invitata Clubului de Discuții.   

Suzanne Moll este o susținătoare a egalității de gen și a diversității. În opinia ei, femeile ar trebui să fie mai curajoase, să-și asume responsabilități de management, inclusiv în media, să nu se lase eclipsate și dominate de bărbați. „Nu lăsați pe nimeni să vă doboare”, a conchis trainera de la DW Akademie.

„Suzanne a provocat o rebeliune sănătoasă în mintea mea, menită să mă facă atentă la subiectul egalității de gen, să mă motiveze să prosper și să fiu acea jurnalistă puternică de care Moldova are nevoie atât de mult, acea femeie care să sprijine alte femei, acea activistă pregătită să lupte pentru drepturi egale”, a menționat, la finalul discuției, studenta Luminița Toma. 

Acest site folosește cookies

Am înțeles