Wicher Slagter: “Îndemnăm mass-media să mediatizeze și să înțeleagă cum funcționează sistemul de asistență pe care îl oferă UE Republicii Moldova”

Wicher Slagter: “Îndemnăm mass-media să mediatizeze și să înțeleagă cum funcționează sistemul de asistență pe care îl oferă UE Republicii Moldova”

Studenții de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism s-au întâlnit miercuri, 22 aprilie, în cadrul Clubului de discuţii, cu şeful Secţiei politică şi economică a Delegaţiei UE la Chişinău, Wicher Slagter. În cadrul evenimentului au fost discutate mai multe subiecte ce țin de asistența Uniunii Europene în Republica Moldova și impactul ei. Un accent aparte a fost pus pe rolul și implicarea mass-media în asigurarea vizibilității.

Clubul a început cu o scurtă prezentare a sistemului de asistență pe care îl oferă țării noastre Uniunea Europeană. Potrivit oficialului Delegației UE, suportul financiar de care a beneficiat Moldova pe parcursul ultimilor ani este destul de consistent. Banii sunt investiți pentru reforma justiției, sectorul energetic, educația vocațională etc. Totodată, pentru a beneficia de acest suport financiar, “Guvernul trebuie să respecte și să îndeplinească anumite condiții. În caz contrar, banii nu vor mai fi oferiți”, a subliniat Wicher Slagter. Exemplu în acest sens este reforma în justiție pentru care Republicii Moldova i-au fost oferiți, în câteva tranșe, 60 de mln. de euro. Condiția pe care o impune Uniunea Europeană este adoptarea Legii cu privire la Procuratură. “Pentru că cei de la guvernare nu au respectat condițiile noastre și nu au realizat reforma în Justiție, am redus suportul financiar cu două milioane de euro”, a conchis oficialul European.

În opinia lui Wicher Slagter, rolul mass-media în abordarea acestui subiect este unul foarte important. Presa trebuie să înțeleagă cum funcționează acest sistem și “atunci când dăm bani mass-media trebuie să mediatizeze acest lucru, fapt care îi va responsabiliza pe reprezentanții de la guvernare, iar cetățenii Republicii Moldova vor ști ce condiții trebuie să îndeplinească Guvernul și Parlamentul pentru a beneficia în continuare de asistență financiară din partea partenerilor europeni.”  Domnul Slagter a mai spus că reprezentanții Uniunii Europene depun efort pentru a face cât mai vizibilă asistența UE în Moldova. “Prin aparițiile noastre în presă încercăm să explicăm oamenilor din Moldova care sunt avantajele aderării la Uniunea Europeană.”

Participanții la ședința Clubului de discuții l-au întrebat pe oficialul european când Republica Moldova va deveni stat membru al Uniunii Europene. “Nu foarte degrabă!”, a răspuns Wicher Slagter. “Va trece mult timp până țara voastră va deveni un stat membru al UE. Asta deoarece situația politică din Moldova nu este tocmai favorabilă și nu este momentul oportun să vorbim despre asta acum. Tot ce trebuie să faceți este să luptați cu corupția, să îmbunătățiți capacitatea administrativă, să faceți ordine în sectorul financiar, să rezolvați situația cu migrarea masivă a cetățenilor și, nu în ultimul rând, să faceți reforme”, a precizat şeful Secţiei politică şi economică a Delegaţiei UE la Chişinău.

La finalul întâlnirii domnul Slagter a fost întrebat de studenți de ce UE investește bani în Moldova. “Vrem ca țara voastră , vecina Uniunii Europene, să trăiască bine, să aibă o stabilitate economică și să împărtășească împreună cu noi valorile europene. Progrese mici sunt mai bune decât nici un progres”, a concluzionat oficialul european.
 

------------------------------------------------

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Campanii de advocacy pentru asigurarea transparenței proprietății media și a accesului la informație”, implementat de CJI, care la rândul său face parte din proiectul „Parteneriate pentru o Societate Civilă Durabilă în Moldova”, implementat de FHI 360.

Organizarea acestui eveniment este posibilă datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate în cadrul evenimentului aparțin participanților si nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles