ZECE pași pentru a deveni un jurnalist profesionist: sfaturi de la Vasile Botnaru
Jurnalismul, ca și multe alte profesii, se află într-o continuă schimbare. Ceea ce era valabil ieri, nu mai e valabil azi, ori, dezvoltarea rapidă a noilor tehnologii informaționale își impune regulile sale. Mulți dintre ziariști s-au reprofilat, devenind mai buni în domeniul, alții au renunțat.
În jurnalism, ca și în alte profesii, există niște reguli pe care, dacă le respecți, ai toate șansele să devii unul dintre cei mai buni. L-am provocat pe Vasile Botnaru, directorul Radio Europa Liberă și instructorul primului curs ”Introducere în Jurnalism”, să ne spună ce trebuie să facă un student al Școlii de Jurnalism pentru a deveni cel mai bun în profesie.
- Fii ingenios. ”Utilizează în materialele tale elemente ingenioase. Captează atenția telespectatorului așa ca el să nu schimbe postul, radioascultătorul să nu schimbe frecvența, iar cititorul să nu arunce ziarul”.
- Dezvoltă-ți spiritul de observație. ”Dacă nu aveți spirit de observație, ați murit ca jurnalist”.
- Citește! ”Doar așa îți vei îmbogăți vocabularul, extrem de necesar pentru jurnalist”.
- Nu privi știrile ca un simplu spectator. ”Privește și citește știrile critic. Dezvoltă o gândire critică”.
- Fii sceptic. Pune totul la îndoială. ”Informează-te întotdeauna din, cel puțin, două surse”.
- Pune întrebări. ”Nu-ți fie frică să întrebi dacă nu înțelegi”.
- Învață din practici curente. ”Învață profesia de la jurnaliștii străini”.
- Fii corect. Nu-ți înșela publicul. Respectă Codul Deontologic al jurnalistului. ”Numele și imaginea ți-o construiești ani la rând și le poți pierde într-o clipă”.
- Ai grijă la ce spui și cum spui. ”Jurnalistul trebuie să aibă discernământ atunci când transmite o informație”.
- Aplică în practică toate cele nouă puncte de mai sus!
Următorul curs înscris în orarul studenților Școlii este Știrea și Reporteria. Împreună cu discipoli va lucra Diana Răilean, jurnalistă la Radio Europa Liberă și absolventă a ȘSAJ.