”Am plecat de la şcoală mult mai ambiţioasă decât am fost şi cu un bagaj de cunoştinţe şi abilităţi pe care nici nu ştiu cum l-am putut căra”
Am venit la ŞSAJ nu neapărat pentru că voiam foarte mult să devin jurnalist. Încă nu eram decisă ce vreau să fac, cu ce să mă ocup. Am încercat, am depus dosarul şi am fost admisă. Nu am folosit la maxim oportunităţile pe care le oferă această şcoală. E marele meu regret. Trebuia să mă împart între cursurile de la ŞSAJ, cele de la masterat şi serviciul part-time pe care îl aveam la acea vreme. Sfatul meu pentru cei care vor să ia totul din ce oferă ŞSAJ să renunţe la alte activităţi pe perioada cursurilor.
ŞSAJ a fost o experienţă inedită pentru mine. Am învăţat multe, de fapt, toate, pentru că jurnalismul era ceva absolut necunoscut pentru mine. Sigur că toţi instructorii au fost foarte buni, profesioniști, dar am avut preferații mei. Au fost instructori pe care am început să îi descopăr şi să îi ador abia după şcoală. REGRET! Un alt mare regret e că promoţia din care am făcut parte a fost lipsită de oportunitatea de a-l avea în calitate de instructor pe Vasile Botnaru, actualul meu şef. Sfatul: dragi studenţi absorbiţi ca un burete tot de la toţi instructorii.
La ŞSAJ doar uneori a fost uşor. Pentru mine a fost şi o lecţie de viaţă. Anume la ŞSAJ timida şi ruşinoasă Alla a „murit”. Am plecat de la şcoală mult mai ambiţioasă decât am fost şi cu un bagaj de cunoştinţe şi abilităţi pe care nici nu ştiu cum l-am putut căra. Sfat: dacă în primele săptămâni nu se naşte pasiunea pentru ceea ce aveţi de făcut, pentru vox-uri în stradă, pentru munca de teren şi altele mai bine renunţaţi. În jurnalism e nevoie şi de pasiune, de vocaţie, de dragoste pentru ceea ce faci, dincolo de alte calităţi.
Ceea ce am învăţat la ŞSAJ m-a ajutat să mă angajez la Radio Europa Liberă, dar nu cred că a fost suficient doar să absolvesc şcoala. Sigur că un absolvent al ŞSAJ se poate mai uşor angaja, DAR contează şi calităţile personale, în special ambiţia. SFAT: nu priviţi şcoala doar ca o trambulină pentru angajare. Folosiţi la maxim ceea ce vă oferă şcoala, învățați, implicați-vă, perseverați la cursuri.
Adevărata şcoală pentru mine a fost Radio Europa Liberă. Aici am făcut practica de la ŞSAJ, aici am fost angajată (nu foarte simplu a fost, dar angajarea e o altă poveste). La Radio Europa Liberă am învăţat, învăţ şi voi învăţa cum se face jurnalism de calitate de la personalităţi cu totul deosebite, Vasile Botnaru, Valentina Ursu, Liliana Barbăroşie şi colegii de la Praga, Oana Serafim, Ileana Giurchescu. SFAT: angajați-vă acolo unde vă spune sufletul. Cineva o să vrea neapărat să apară pe sticlă (la TV), cineva o să vrea să facă jurnalism de investigaţie, foarte grea sarcină, eu în altă parte decât la Radio Europa Liberă nu mă vedeam.
Alla Ceapai
sursa poză: www.media-azi.md