”Școala de Studii Avansate în Jurnalism, portița mea spre libertate”

Cifrele și științele exacte erau pasiunea ei, de aceea, în mod firesc, la început a fost economia. A absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor la Universitatea „Al. I.  Cuza” din Iași, apoi un masterat în Dezvoltarea Regională la Centrul de Studii Europene din vechea capitală a Moldovei. Următorii doi ani a muncit la o bancă din Chișinău. Și iată că, la un moment dat, renunță la toate și... decide să devină jurnalistă. Este vorba despre absolventa promoției 2009-2010, Natalia Dabija, coordonatoare la o Școală de Televiziune din Chișinău.

„Cum e posibil ca un economist să scrie știri, reportaje, interviuri și să uite de bani, credite, portofolii, rate și dobânzi? Exact asta s-a întâmplat cu mine în 2009, când am fost admisă la Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău. Atunci am simțit că sunt liberă - liberă să fac în fiecare zi ceea ce îmi place cu adevărat. Să scriu despre oameni, să fiu în centrul evenimentelor și să povestesc… oamenilor”.

Aveam un curaj și o dorință nebună de a face jurnalism

„La ȘSAJ, totul erau inedit pentru mine: modul de predare, instructorii, evaluarea, atmosfera din sala de curs și, bineînțeles, lucrul pe teren. Cel mai mult îmi plăcea partea practică, atunci când eram cu toții în căutare de știri, interviuri, reportaje, fotografii.

Când îmi amintesc astăzi de subiectele abordate atunci, îmi dau seama că aveam un curaj și o dorință nebună de a face jurnalism: ne trezeam la ora cinci dimineața ca să mergem cu mașina care ducea gunoiul la Tânțăreni; mergeam în penitenciar ca să luăm interviuri; așteptam ziua de eliberare a unor deținuți care erau protagoniști ai reportajelor noastre; urcam pe acoperișul școlii când se turna smoală, intervievam oamenii prin Transnistria... Așa am învățat să facem jurnalism adevărat - pe teren, acolo unde îți culegi informațiile și te afli față-n față cu sursa”.

Am învățat de la profesioniștii adevărați

„Școala de Studii Avansate în Jurnalism este și locul unde am învățat să trec peste emoții, să spun lucrurilor pe nume și, cel mai important, să fac un jurnalism de calitate: obiectiv, echidistant și corect. Toate acestea n-ar fi fost posibile fără de instructorii noștri, foarte buni, care ne-au inițiat în acest domeniu: Alina Radu, Vitalie Dogaru, Artur Corghencea, Liliana Nicolae, Vasile Botnaru, Nadine Gogu, Petru Macovei, Angela Gonța, Alexandru Canțîr, Liliana Barbăroșie, Angela Ivanesi și mulți alții.

ȘSAJ mi-a deschis noi orizonturi și mi-a oferit noi oportunități

„A fost anul în care am ieșit din monotonia cifrelor și mi s-a deschis un alt orizont, o altă perspectivă de a vedea lucrurile în viață. Fiindcă, așa cum au zis-o și alții, jurnalismul este un mod de viață. Și, cel puțin mie, acest ritm îmi priește... Astfel, deși am făcut stagiul de practică la o televiziune, am ales presa scrisă și primul meu loc de muncă a fost „Ziarul de Gardă”. M-am regăsit acolo, în viața redacției și în viața oamenilor care băteau pragul publicației pentru a-și spune necazul. Cele mai multe subiecte abordate au fost din domeniul social și cred în continuare că acest gen de subiecte mă reprezintă.

Chiar dacă astăzi fac nițel altceva, pentru mine Școala de Studii Avansate în Jurnalism a însemnat o schimbare benefică în plan atât profesional, cât și personal. Mi-a redat, într-un fel, libertatea de a realiza ce-mi doresc și de a fi înconjurată de oameni care au aceleași interese, valori și dorințe”.

Acest site folosește cookies

Am înțeles