”La Școala de Jurnalism am învățat cum să obțin orice informație, cum te poți documenta în timp record, ce înseamnă deadline-ul și munca în redacție. A fost încă un test în cariera mea, pe care cred că l-am trecut cu succes”

Era vara anului 2012. Absolvisem Facultatea de Jurnalism la ULIM și aveam o experiență în jurnalismul online, radio și TV. Într-un cuvânt, în cei 3 ani de facultate, le cam gustasem pe toate, dar parcă nu era suficient. Voiam un masterat peste hotare, dar pentru că nu reușisem să obțin o viză, atunci o absolventă a Școlii de Jurnalism mi-a zis că cele 10 luni de studii la această școală ar putea cântări mult mai mult decât un masterat. Nu mi-am imaginat de ce putea urma, câte avea să cunosc și cât de mult  puteau să mă schimbe cele 10 luni de muncă într-un ritm alert, așa cum se întâmplă de altfel în orice redacție de știri. Da, la Școala de Jurnalism totul e real, cu deadline-uri, exact ca într-o redacție.

Îmi amintesc cum la interviul de admitere, Domnul Vasile Botnaru m-a întrebat de ce mai am nevoie de aceste studii, dacă sunt angajată și am mai multe experiențe în jurnalism. Răspunsul meu a fost: vreau să cunosc mai mult despre cum e să faci jurnalism TV. Nu, nu mă visam pe ecran, doar eram curioasă să aflu mai multe. Sunt mereu dornică să cunosc și să explorez domenii noi, ceea ce fac și în acest moment, dar despre asta vă povestesc ceva mai târziu. Adevărul e că Școala de Jurnalism m-a făcut să înțeleg că eu nu vreau să fiu nici în fața camerei, adică pe sticlă, și nici în spatele ei cu microfonul în mână.

Deși aveam o dimplomă în jurnalism, la Școala de Jurnalism am învățat multe alte lucruri pe care nu am reușit să le obțin la facultate sau în cei câțiva ani de experiență în jurnalism. Aici instructorii sunt calificați, jurnaliști care zi de zi sunt producători de noutăți, ei fac agenda știrilor importante din Moldova și de la ei am învățat să am tupeul necesar unui jurnalist, pentru a obține orice informație în timp record. Faptul că zilnic realizam articole, interviuri, montam reportaje video, fonotecam reportaje radio, mergeam pe teren și filmam pe timp de ploaie, trecând peste toate provocările meseriei, înțelegeam ce înseamnă să fii cu adevărat un jurnalist.  

La Școala de Jurnalism am construit prietenii, am foarte multe amintiri și cel mai important, am reușit așa cum vă spuneam și mai devreme, să înțeleg că eu nu sunt omul pentru TV, cel puțin după absolvire nu mă vedeam la TV. Ce am ales? Am ales radio. Jurnalismul m-a transformat într-o persoană foarte sociabilă și mi-a plăcut mereu să cunosc oameni noi, să aflu povestea lor și să-i promovez pe cei care au ambiția să facă lucrurile diferit. La radio aveam posibilitatea să fac asta, să invit omul în studiou și să povestim fără nicio grabă. Așa am ajuns să fac parte din echipa Radio România Chișinău, acolo unde timp de aproape 2 ani am realizat zeci de reportaje, interviuri, rubrici și emisiuni de dezbateri. La radio am învățat să rostesc altfel cuvintele, atât de bine încât și astăzi foarte multă lume mă întreabă dacă mi-am făcut studiile în România, sau dacă sunt originară din România. Și astăzi cred că această experiență a fost una foarte valoroasă în cariera mea, pentru că am lucrat alături de o echipa minunată. Mai mult, munca mea nu a fost apreciată doar de colegi și ascultători, dar și de alți jurnaliști din presă, pentru că mi-au oferit anul trecut titlul ”Speranța anului în jurnalism”. Așa am înțeles că dacă faci lucrurile din entuziasm și ai mereu dorința de a deveni mai bun, atunci aprecierile apar.

Eu nu mă puteam opri aici. Erau aproape 2 ani de radio, iar eu simțeam că vreau să mă descopăr într-un nou domeniu. Eu cred că trebuie să încercam cât mai multe lucruri, cât mai multe experiențe, job-uri, pentru că doar astfel înțelegem cine suntem, ce vrem, ce ne place și ce ne face fericiți.

Și am ajuns la cel mai frumos moment din cariera mea. În perioada când eram studentă la ŞSAJ, am lansat primul site dedicat jurnaliștilor – Everyday Journalism.md. Deși lumea la început era sceptică, în timp acest proiect a obținut succes și încrederea multor cititori. Acum 3 luni am înțeles că eu sunt un om creativ și că îmi pot realiza orice idee, orice proiect și pentru asta nu e nevoie să am un job și un program de la 8 la 17 într-o redacție. Așa am ales să mă concentrez pe dezvoltarea site-ului, dar și pe organizarea unor evenimente dedicate jurnaliștilor. Ultimul eveniment a fost unul muzical, unde 9 jurnaliști au cântat live în proiectul ”Voice of Journalism”.  Da, recunosc, încet, dar sigur, încep să fac mai mult PR decât jurnalism, dar cred că experiența în jurnalism și studiile la Școala de Jurnalism m-au ajutat să devin cea care sunt astăzi. Sunt recunoscătoare tuturor oamenilor care mi-au fost în preajmă și de la care am învățat foarte multe lucruri. Mulțumesc echipei și instructorilor de la Școala de Jurnalism pentru oportunitatea de a trăi 10 luni intens și eficient!

Victoria UNGUREANU

sursa poză: arhiva personală

Acest site folosește cookies

Am înțeles