Despre proiect

PROGRAME ȘI CURSURI DE FORMARE PROFESIONALĂ ÎN DOMENIUL JURNALISMULUI 

Ești gata să devii lider în presa din Republica Moldova, un jurnalist format conform noilor tendințe în materie de predare/învățare și practicare a meseriei, într-o lume în care inovația și noile tehnologii dictează regulile? 

Oferta noastră de formare în domeniul jurnalismului este una completă, bazată pe practică. Într-un timp scurt, vei învăța de la cei mai buni jurnaliști și jurnaliste, cu experiență de zeci de ani în presă, și experți media atât din Republica Moldova, cât și din străinătate, ce presupune profesia de jurnalist. 

PENTRU CINE

Programul nostru este destinat tuturor persoanelor, cetățeni ai Republicii Moldova, cu studii universitare, post-universitare (complete/incomplete) indiferent de domeniu, celor care își doresc să obțină abilități și cunoștințe din domeniul jurnalismului sau celor care sunt la început de carieră în jurnalism și cred că ar mai avea nevoie de instruire.

De asemenea, dacă vrei să faci o schimbare în carieră, crezi că specialitatea ta merită mai multă atenție în presă și vrei să scrii despre domeniul tău de expertiză, ai curiozitate, perseverență, ambiție, curaj, spirit de observație și dorință de a face jurnalism de calitate, înscrie-te la cursurile noastre. 

Te vom învăța să faci materiale pentru radio, televiziune, online, să filmezi și să montezi, să fotografiezi sau să înregistrezi și editezi audio. Odată cu absolvirea programelor de formare în domeniul jurnalismului vei avea mai multe șanse de angajare la posturile de radio, televiziune, presă scrisă sau online din Republica Moldova. La fel, vei învăța să scrii materiale jurnalistice pe teme economice, politice, sociale, culturale, de mediu, de criză, în cadrul modulului Jurnalismul specializat. 

Absolvenții Școlii de Jurnalism, dar și jurnaliștii cu experiență au posibilitatea să se înroleze la cursul Podcasting sau Storytelling Video, cursuri dezvoltate cu susținerea DW Akademie. 

OFERTA DE STUDII* 

Accesează pagina Cursuri ca să vezi lista detaliată.

1. Program de formare în domeniul Jurnalismului audio (6 luni)

  • Perioada: septembrie – martie
  • Practică obligatorie în redacții: martie (1 lună)
  • Prezentarea lucrărilor finale: martie
  • Certificat de absolvire a Școlii de Jurnalism din Moldova pentru o rată de prezență de 80%.

2. Program de formare în domeniul Jurnalismului video (6 luni)

  • Perioada: septembrie – martie
  • Practică obligatorie în redacții: martie (1 lună)
  • Prezentarea lucrărilor finale: martie
  • Certificat de absolvire a Școlii de Jurnalism din Moldova pentru o rată de prezență de 80%.

3. Modul Jurnalism specializat (6 săptămâni)

  • Perioada: martie-iunie
  • Practică în redacții: iunie-iulie-august
  • Prezentarea lucrărilor finale: la sfârșit de fiecare curs
  • Certificat de absolvire a Școlii de Jurnalism din Moldova pentru o rată de prezență de 80%.

4. Curs Podcasting (10 săptămâni)

  • Perioada: 5 aprilie - 16 iunie 2024
  • Proiect de podcast
  • Certificat de absolvire a cursului Podcasting pentru o rată de prezență de 80%.

5. Curs Storytelling Video 

  • Perioada: În anul 2024 nu se ține. 
  • Proiect al unei mini-serii de storytelling video
  • Certificat de absolvire a cursului Podcasting pentru o rată de prezență de 80%.

6. Curs online Dreptul mass-media

  • Perioada: oricând îți convine
  • Accesează pagina eLearninig
  • Test la final de curs
  • Certificat de absolvire a cursului generat de sistem dacă răspunzi 100% corect

7. Curs online Știrea falsă, dezinformarea, propaganda, fact-checkingul

  • Perioada: oricând îți convine
  • Accesează pagina eLearning
  • Test la final de curs
  • Certificat de absolvire a cursului generat de sistem dacă răspunzi 100% corect

*Orarul cursurilor și programelor poate suferi modicări..

Format de predare la Școala de Jurnalism: cu prezență în sală (online doar anumite cursuri sau sesiuni)

METODOLOGIA 

Principala metodă de predare-învățare la Școală este learning by doing sau învățarea experiențială. Considerăm că această metodă este cea mai eficientă, deoarece jurnalismul se învață exersând și pe teren. Să nu-ți fie frică să greșești, pentru că vom fi alături să te ghidăm și să-ți explicăm. Teoria predată la cursurile noastre va fi imediat aplicată în practică. Îți garantăm că nu te vei plictisi și, dacă îți vei da silința, vei fi surprins de ce ești în stare.

INSTRUCTORII /INSTRUCTOARELE *

Instructorii noștri și instructoarele ne confirmă an de an prin perseverența lor de a se menține sus în meserie, că a fi jurnalist nu este doar dedicație, sacrificiu, ore petrecute în teren, kilometri parcurși, situații periculoase, dar și multă satisfacție de la lucrul bine făcut. Pe parcursul anului de studii, vei avea ocazia să afli din prima sursă ce înseamnă să fii jurnalist, vei afla metode de lucru, tehnici de intervievare și detalii din culisele meseriei. Avem posibilitatea să invităm traineri și instructori din străinătate să îți vorbească despre tendințele și noutățile din mass-media. Pentru a afla mai exact cine îți va preda, accesează rubrica Instructori.

*Lista se poate schimba.

STAGIUL ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Studiile la Școala de Jurnalism din Moldova presupun și un stagiu obligatoriu în redacțiile instituțiilor de presă din Republica Moldova, în special pentru cei și cele care urmează cursurile din programele de formare în domeniul Jurnalismului video, audio și specializat. Înainte de a merge în redacții, însă, timp de o săptămână vei lucra alături de colegii și colegele din grupă, la Mediacor - sediul Școlii - pentru a pregăti o emisiune de știri TV și radio. Este o simulare de lucru în redacție - „la perete” conform jargonului jurnalistic - prin care îți testăm cunoștințele, competențele și abilitățile dobândite la Școală, dar și spiritul de echipă. Apoi, pe parcursul a trei săptămâni vei putea activa fie la radio, televiziune, fie la un ziar local, național sau online. În această perioadă vei avea șansa să exerciți profesia, să mergi pe teren, să aplici tot ce ai învățat la Școala de Jurnalism din Moldova și să înțelegi cu adevărat cum funcționează o redacție. În perioada stagiului vei avea posibilitatea să demonstrezi că ai potențial și chiar să obții oferte de muncă.

PROIECTUL FINAL SAU LUCRAREA DE ABSOLVIRE

Aceasta presupune că la sfârșitul celor șase luni de studii, vei realiza la alegere un material audio, video sau multimedia. Tema materialului o vei selecta împreună cu un mentor ales de tine din echipa instructorilor Școlii. Acesta/aceasta te va îndruma în procesul de scriere a lucrării finale, susținerea căreia va fi publică, în fața unei comisii formată din jurnaliști și experți media.

ACTIVITĂȚI EXTRACURICULARE*

Vom organiza pentru tine vizite la redacții TV, radio, online, ziare, dar și la instituții publice sau internaționale din țară. În plus, vei avea ocazia să discuți, în cadrul unor sesiuni tematice, cu jurnaliști notorii din țară și din străinătate sau cu alte persoane importante pentru studiul tău.

De asemenea, avem programat la început de an de studii un teambuilding, eveniment menit să ne împrietenim și să ne cunoaștem înainte de a purcede la drum. Persoanele admise la studii și instructorii se vor întâlni într-un cadru informal pentru a „sparge gheața”. Pe parcursul anului de studii vom organiza cluburi de presă, workshopuri, discuții tematice la care studenții Școlii sunt așteptați să participe activ.

*Aceste activități pot suferi modificări din varii motive sau crize, pe care nu le vom putea nici modifica, nici influența. 

DESPRE NOI

Școala de Jurnalism din Moldova este un centru de instruiri și traininguri în domeniul jurnalismului și al comunicării, cu tip de educație non-formală. Suntem o organizație neguvernamentală, fondată de Centrul pentru Jurnalism Independent. Considerăm că „obligația primordială a profesiei este un jurnalism responsabil, care asigură dreptul publicului de a primi informații veridice, verificate și depline.” /Codul deontologic al jurnalistului din Republica Moldova/. 

Școala de Jurnalism din Moldova este succesoarea proiectului „Școala de Studii Avansate în Jurnalism din Chișinău”, lansat în 2006 ca proiect-pilot al Centrului pentru Jurnalism Independent din Republica Moldova, în baza unor programe postuniversitare avansate de jurnalism, inclusiv Școala de Jurnalism și Management Media din Caucaz [Tbilisi, Georgia], Media Plan Institute din Sarajevo, Școala de Jurnalism din Novi Sad [Serbia], Institutul Media din Caucaz [Erevan, Armenia], programul de un an de instruire în jurnalism al Institutului Macedonean pentru Media [Macedonia] și Universitatea Americană din Bulgaria.

Școala de Jurnaliism din Moldova activează în convingerea profundă că o presă independentă, liberă, instruită profesionist și dedicată în întregime principiilor de servire a publicului, este esențială pentru orice societate democratică.

 

 

Acest site folosește cookies

Am înțeles