În premieră, studenţii ŞSAJ au învăţat despre caricatura de presă
Prima săptămână a studenţilor de la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism s-a încheiat cu un curs în premieră - „Rolul caricaturii în presă”, ţinut de pictorul Sergiu Tomşa. Ei au discutat despre impactul şarjei în mass-media și despre principiile etice ale „desenului jurnalistic”.
Potrivit Sorinei Ştefârţă, directoarea ŞSAJ, ideea acestui modul a apărut ca urmare a atacului asupra redacţiei revistei de satiră „Charlie Hebdo” de la Paris, din ianuarie 2015, care a readus caricatura în vizorul lumii întregi. „Nu toate societăţile „gustă” din acest gen publicistic. Iar faptul că nişte pictori au fost împuşcaţi pentru opiniile lor a readus în actualitate polemica despre limitele libertăţii de expresie - şi este un subiect pe care îl veţi dezbate nu o dată pe parcursul acestui an”, le-a spus Sorina Ştefârţă studenţilor. Ea a menţionat că, în Republica Moldova se atestă un deficit de caricatură și că ziarele care o practică o fac fie din ambiţie, fie din entuziasm. Aceasta, deși mesajul pe care îl poate transmite un desen este, deseori, de zici de ori mai mare”.
Studenţii au fost interesaţi, în special, de aspectele etice ale caricaturii, despre cât de departe se poate merge prin aceste desene şi dacă este bine ca un caricaturist să fie subiectiv în realizarea şarjelor. Sergiu Tomşa a subliniat că o „o caricatură poate fi în egală măsură umoristică şi satirică. Ea poate provoca atât emoţii negative, cât şi pozitive - depinde de percepţia celui care o vede. Iată de ce se ajunge uneori la cazuri precum cel al săptămânalului „Charlie Hebdo”.
Modulul „ Rolul caricaturii în presă” este unul dintre cele câteva cursuri noi întroduse la ŞSAJ pentru anul academic 2015-2016 şi este finanţat de Organizaţia pentru Securtiate şi Cooperare în Europa (OSCE) prin proiectul „Mass-media profesioniste - garanție a unei democrației durabile”.