Încă şase premii pentru absolvenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism

Încă şase premii pentru absolvenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism

În cadrul concursului „Avem aceleași drepturi. Vrem șanse egale!” desfăşurat de organizaţia Keystone Moldova au fost premiate patru absolvente ale ŞSAJ. Premiul mare i-a fost decernat Liliei Zaharia, reporter la Asociația Presei Independente (API). Premiul I a fost împărţit de Tamara Grejdeanu, reporter Radio Europa Liberă, oficiul Chişinău (secţiunea radio) şi Polina Cupcea, reporter la Ziarul Naţional (secţiunea presă scrisă, online şi blogging). Premiul III la secțiunea presa scrisă, online și blogging i-a revenit Tatianei Scutaru, reporter la Ziarul Naţional. Acest concurs este destinat jurnaliștilor interesați de problematica protejării drepturilor omului în Republica Moldova. Scopul acestuia este de a încuraja jurnaliştii să scrie despre situația persoanelor cu dizabilități.

Tamara Grejdeanu (REL) a declarat: „încă de când eram studentă la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, la cursul de Jurnalism Social, când am realizat un material despre o tânără cu probleme de vedere, mi-a rămas în gând o idee, că jurnaliştii trebuie să dea voce celor neauziţi. Asta am încercat să fac eu prin intermediul materialelor realizate, scriind despre persoane cu nevoi speciale care, încă mai sunt în căutarea rampelor de acces, a dreptului la educaţie şi angajare în câmpul muncii. Deseori persoanele cu dizabilităţi se tem să vorbească despre necesităţile lor, aici este rândul jurnaliştilor să intervină, şi să scrie nu doar despre drepturile care le sunt ignorate dar să accentueze că toţi avem aceleaşi drepturi”, a declarat Tamara Grejdeanu, reporter Radio Europa Liberă.

Alţi doi absolvenţi ai ŞSAJ au fost premiaţi de către Asociaţia Presei Independente. Olga Bulat de la „Ziarul de Gardă” a fost desemnată cel mai bun reporter pentru materialele care relatează despre modalităţile de oferire a ajutorului social pentru bătrâni, despre casele părăsite din satele Moldovei, dar şi despre persoanele în etate ignorate de sistemul medical. La categoria „Ziarul cu cel mai bun design” locul întâi i-a revenit săptămânalului „Ziarul de Gardă”, de a cărui machetare se ocupă Nicolae Cuşchevici, fost student al ŞSAJ.

În context, directorul API şi instructorul ŞSAJ, Petru Macovei a apreciat contribuţia Şcolii de Studii Avansate de Jurnalism în formarea profesioniştilor. „Faptul că foştii studenţi ai ŞSAJ sunt printre premianţii celor mai importante concursuri din Moldova demonstrează odată-n plus marca acestei şcoli, iar existenţa ei oferă o şansă de însănătoşire a jurnalismului în republică. Mă bucur că orele petrecute de studenţi la cursuri şi în afara lor nu au fost în zadar şi pentru asta vă felicit”, a mai declarat Petru Macovei. De asemenea, directorul executiv API remarcă şi contribuţia organizaţiilor neguvernamentale în sensibilizarea opiniei publice pe diferite aspecte sociale. “Acestea înţeleg importanţa mesajelor transmise de mass media şi periodic confirmă valoarea muncii lor şi o încurajează. Aprecierea venită în primul rind din partea colegilor confirmă importanţa muncii noastre”.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent, iniţiat în parteneriat cu Şcoala de Jurnalism din Missouri, SUA, Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris, Franţa şi organizaţia Free Press Unlimited, Olanda.

sursa foto: Keystone Moldova, API (Constantin Grigoriţă)

Acest site folosește cookies

Am înțeles