Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism şi-a deschis uşile pentru cea de-a ZECEA promoţie de studenţi

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism şi-a deschis uşile pentru cea de-a ZECEA promoţie de studenţi

Paisprezece tineri au început cursurile la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism (ȘSAJ) astăzi, 1 septembrie 2015. Timp de 10 luni aceștia vor beneficia de o pregătire profesională intensă şi vor căpăta deprinderi practice de lucru în regim de redacţie.

În prima zi de studii cu un mesaj de bun venit s-au prezentat instructorii ȘSAJ: Vasile Botnaru, Vladimir Bolea, Lilia Curchi şi Nicolae Pojoga. În cuvântul său de salut directoarea Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, Sorina Ştefârţă, a felicitat studenţii amintindu-le despre importanţa misiunii unui jurnalist. “Angajarea de a informa cetăţeanul fără a-l manipula. Un ziarist trebuie să  explice cetăţeanului prin fapte şi dovezi unde se află rădăcina problemelor şi să-l facă să se implice. Jurnalistul trebuie să fie alături de oameni şi să lucreze pentru oameni”, a subliniat directoarea ŞSAJ.

De asemenea, astăzi, a fost organizată o întâlnire între actualii şi foştii studenţi ai ȘSAJ. Absolvenţii promoţiilor anterioare au împărtăşit noilor colegi din experienţa lor de studenți şi le-au oferit sfaturi cum să depăşească dificultăţile care-i aşteaptă pe durata cursurilor.

Cursurile la ȘSAJ vor fi predate de către jurnalişti consacraţi din Republica Moldova şi de peste hotare. Programul de studii se împarte în două semestre, dintre care primul conţine noţiuni de bază pentru scrierea şi editarea materialelor pentru mass-media. Astfel, din septembrie şi până în luna decembrie viitorii reporteri vor învăţa ce este ştirea, reportajul, interviul, articole lungi, radio journalism, journalism TV, fotojurnalism şi vor afla totul despre designe-ul presei. Partea a doua este concepută pentru specializări, practică şi scrierea proiectului final.

Tradiţional, primul curs la ŞSAJ este Introducere în Jurnalism. Timp de trei zile studenții vor însuși tehnicile de colectare a informațiilor și unghiul de abordare a subiectelor din mass-media împreună cu directorul Radio Europa Liberă, Vasile Botnaru.  

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti pentru mass media din Republica Moldova. Din 2006 şi până în prezent, peste 120 de tineri ziarişti au absolvit această instituţie. Majoritatea din ei lucrează în mass-media din Republica Moldova printre care Radio Europa Liberă, TV Moldova 1, Pro TV, TV 7, Publika TV, Ziarul de Gardă, Tele Radio Găgăuzia, Adevărul şi altele.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Chişinău, iniţiat în parteneriat cu Şcoala de Jurnalism din Missouri, SUA, Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris, Franţa şi organizaţia Free Press Unlimited, Olanda. 

Acest site folosește cookies

Am înțeles