Studenții celei de-a XI-a promoții au prezentat cu succes lucrările finale

Studenții celei de-a XI-a promoții au prezentat cu succes lucrările finale

Plini de emoții, optimiști și, în pofida oboselii, mândri de realizările lor - așa pot fi caracterizați discipolii celei de-a XI-a promoții a Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, care pe 30 mai și-au prezentat cea mai importantă lucrare din an - Proiectul Final. Din cei 11 studenți-absolvenți, patru au realizat materiale pentru radio, doi - reportaje TV, alți patru au scris articole pentru print şi unul și-a încercat puterile în domeniul online. Lucrările finale au fost prezentate în faţa unei comisii de experți și practicieni media formată din: Vasile Botnaru, director al Biroului Radio „Europa Liberă”, Viorica Zaharia, președintă a Consiliului de Presă, Cristian Jardan, director Unimedia.info, Elena Cioina, manager media platforma www.e-sanatate.md, Dorin Scobioală, director al Casei de producții „Cat Studio”și Sorina Ștefârță, directoarea Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. Ei au evaluat lucrările finale conform unor criterii stabilite la ŞSAJ.

Pentru proiectele finale discipolii au avut la dispoziţie trei săptămâni, timp în care au fost ghidaţi de tutori, tot ei instructori la ȘSAJ - Liliana Barbăroșie, jurnalistă la Radio „Europa Liberă”,  Alina Radu, directoarea „Ziarului de Gardă”, Alina Țurcanu, editoră la Radio „Europa Liberă”, Andrei Cibotaru, jurnalist TV, Tatiana Ețco, jurnalistă la Radio „Europa Liberă” și Liliana Nicolae, reporteră și editoră la „Europa FM” din București. Împreună cu colegii lor mai experimentați, tinerii jurnaliști au pus în practică toate cunoştinţele și abilitățile acumulate pe parcursul celor nouă luni de studii. La realizarea materialelor studenții au trebuit să țină cont de: obiectivitate, originalitate, corectitudine, acurateţe, inspiraţie, echidistanţă şi imparţialitate.

Ca și în anii precedenți, majoritatea studenților au optat pentru subiecte sociale. Astfel, Dumitrița Andriuța ne-a vorbit despre copiii care suferă de malnutriție; Alina Filimon a povestit despre fertilizarea in vitro ca o soluție împotriva sterilității; Parascovia Spic ne-a adus mai multe detalii despre situația actuală de la Studioul „Moldova-film”; Eugeniu Kanskii a relatat în lucrarea sa despre centrul de reabilitare „Nicușor” din comuna Grătiești, mun. Chișinău, unde zilnic vin zeci de copii și tineri cu nevoi speciale; iar Liliana Botnariuc ne-a spus de ce medicii tineri nu vor să-și înceapă o carieră acasă și preferă să plece la muncă în străinătate.

Studenta Maria Șveț ne-a informat despre modul în care Republica Moldova a ratat valorificarea deplină unui proiect de finanțare în domeniul eficienței energetice (proiectul MoREEFF); Mariana Matcovschi a încercat să afle cum și de ce deficitul cadrelor didactice generează schimbări în sistem; Adriana Vlas ne-a spus ce trebuie să facă un tânăr pentru a deveni student la o facultate de top din străinătate; Liliana Chisari a vorbit despre modul în care funcționează Legea adopției în Republica Moldova; Nicolae Galaju ne-a reamintit despre problema gunoiștilor neautorizate, iar Cristina Cornescu a realizat un reportaj TV despre așa-zisul „home schooling” și ne-a spus ce presupune această metodă de educație la domiciliu.

Membrii Comisiei de evaluare i-au felicitat pe viitorii jurnalişti pentru munca depusă. În opinia lor, toate lucrările au întrunit, într-o măsură mai mare sau mai mică, rigorile jurnalistice. Totodată, aceștia le-au atras atenţia asupra greşelilor comise şi i-au îndemnat ca în materialele pe care le vor realiza în viitor să se concentreze cât mai atent pe subiect, să scrie simplu și, cel mai important, cu acuratețe. „Nu generați întrebări suplimentare în articolele voastre”, le-a sugerat directoarea ȘSAJ, Sorina Ștefârță.

Pentru unii dintre discipolii ȘSAJ prezentarea publică a lucrării finale a fost asemenea unui examen pe care l-au susținut cu brio. Parascovia Spic spune că realizarea proiectului final a fost pentru ea cea mai frumoasă experiență trăită la Școală. „Nici nu mi-am imaginat că voi trăi atâtea emoții la fiecare cuvânt pe care l-am scris. Am vrut să-mi demonstrez că pot, dar și mai mult am vrut să nu-mi dezamăgesc instructorul”, a menționat studenta.

Și Cristina Cornescu este mândră de reportajul său. Ea spune că succesul unei lucrări finale constă în alegerea unui subiect inedit. „Dacă nu ai un subiect bun încearcă să abordezi tema într-o modalitate cât mai originală. Scrie diferit de ceea ce au scris alți jurnaliști. Asta ne-au învățat instructorii pe tot parcursul anului de studii”, a conchis Cristina.

Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent din Chişinău în parteneriat cu Şcoala de Jurnalism din Missouri, SUA, şi Centrul de Formare şi Perfecţionare a Jurnaliştilor din Paris, Franţa. ŞSAJ  fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti universali pentru presa din Moldova.

Acest site folosește cookies

Am înțeles