Fotojurnalism, cursul la care gândim în imagini și scriem „știri fotografice”

Fotojurnalism, cursul la care gândim în imagini și scriem „știri fotografice”

Rolul fotografiei într-un material jurnalistic este unul din ce în ce mai mare, iar imaginea devine tot mai utilizată în presa scrisă și cea online. De multe ori se întâmplă ca cititorul mai întâi să remarce imaginea și doar după asta să citească - sau nu - textul. Cum să conturăm un subiect în imagini? Cum să imortalizăm momentul și să atragem atenția cititorului? Sunt întrebări, la care discipolii ȘSAJ au răspuns în cadrul cursului de Fotojurnalism. Iar secretele fotografiei reușite le-au fost descoperite de către instructorul Nicolae Pojoga.

Cursul de Fotojurnalism, care este unul practic, a durat cinci zile, timp în care studenții au deprins diverse tehnici și instrumente de fotografiere. Lecțiile au început cu studierea caracteristicilor tehnice ale camerei de fotografiat și a unor operațiuni primare de lucru cu aceasta. Ulterior, studenții au învățat care sunt principiile de editare a unei fotografii, au aflat ce este o compoziție, încadrare, cropping, caption, echilibrul tonal, balanţa de culori, suprafața tonală și altele.

Unul dintre subiectele cele mai importante, dezbătute și discutate în timpul cursului, a fost etica fotografică. Studenții au vorbit despre efectul manipulării prin imagine; au aflat cum, printr-o singură fotografie, poate fi dezinformat cititorul; au punctat categoriile de persoane care nu trebuie să apară niciodată în imagini și au discutat, prin vizionarea mai multor exemple, despre principii ca: respectarea vieții private, difuzarea imaginilor șocante, violente sau morbide.

Fotojurnalistul, ca și reporterul, trebuie să țină cont și să respecte cu strictețe normele etice și deontologice. Fiți corecți cu voi înșivă și nu alergați după senzațional. Puneți mereu pe balanță beneficiul pe moment și efectul negativ pe care o fotografie  îl poate avea asupra cititorului”, a conchis Nicolae Pojoga.

Cursul s-a încheiat cu primul „examen” - studenții au prezentat o fotografie, făcută de ei și ținând cont de toate tehnicile și principiile de editare. Fotografiile au fost realizate în cadrul unei vizite în salut Colonița, municipiul Chișinău.

De luni, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism începe un curs nou - Știrea.

Acest site folosește cookies

Am înțeles