„Săptămâna politică” la ŞSAJ: invitaţi de valoare şi dezbateri aprinse

„Săptămâna politică” la ŞSAJ: invitaţi de valoare şi dezbateri aprinse

Săptămâna 22-26 februarie a fost una intensă la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism. Cel de-al doilea modul al cursului de Jurnalism politic, ținut de instructoarea Alina Țurcanu, senior editor la Radio „Europa Liberă”, a venit în faţa studenţilor cu noi provocări - cum să abordeze de o manieră cât mai reuşită realităţile politice, cum să citim printre rânduri declaraţiile politicienilor etc. -, dar şi cu noi invitaţi. Aceştia şi-au prezentat viziunea asupra fenomenului politic din Republica Moldova şi au răspuns la întrebările viitorilor jurnalişti.

Igor Volniţchi: „Nu am întâlnit partide care să nu mintă”

Invitatul primei zile de curs a fost Igor Volniţchi, consultant politic şi fost purtător de cuvânt al premierului Vlad Filat, dar și autor al mai multe publicații, inclusiv un volum în care prezintă „Istoria partidelor (1991-2014). El le-a vorbit studenţilor de la ŞSAJ despre evoluția partidelor și sistemul politic din Republica Moldova, dar şi despre interesele ascunse ale actualilor actori politici. Potrivit invitatului, sistemul politic din țara noastră le permite partidelor să se comporte preponderent ca niște afaceri care, pentru a se simţi în siguranţă, au nevoie să acceadă la putere.

„Nu am întâlnit partide care să nu mintă”, a menţionat în context Igor Volniţchi, sugerându-le astfel viitorilor jurnalişti ca, atunci când vor ajunge să muncească într-o redacţie, să identifice mesajele „voalate” din discursurile politicienilor şi să nu îşi piardă vigilenţa profesională în raport cu ei. De asemenea, bazându-se pe propria experienţă de jurnalist, dar şi de analist și prozator, el i-a îndemnat pe tineri să citească mult, să studieze foarte atent orice informaţie ce li se oferă şi să se documenteze înainte de a merge la un eveniment. „Dacă nu ai pregătire necesară poţi fi foarte uşor minţit şi folosit de către politicieni”, a spus Igor Volniţchi.

În aceeași zi studenți Școlii de Studii Avansate de Jurnalism s-au întâlnit cu David-Gabriel Puie, ofiţer politic în cadrul Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău. El a reamintit, exemplificând cu cifre relevante, că Uniunea Europeană rămâne lider la capitolul asistenţă externă oferită ţării noastre, iar sprijinul oferit de ţările europene merge, în egală măsură, pentru suport bugetar şi asistenţă tehnică, reforma justiţiei şi dezvoltarea infrastructurii în energetică, transport, bună guvernare, educaţie, economie, societate civilă. La nivel politic, printre reuşitele cooperării se numără liberalizarea regimului de vize, în aprilie 2014, urmat de semnarea Acordului de Asociere şi începutul punerii în aplicare a prevederilor Zonei de Liber Schimb.

Igor Munteanu: „Pentru un jurnalist, recunoştinţa publică e mai importantă decât contul din bancă”

Discuţia cu Igor Munteanu, director IDIS „Viitorul” şi fost Ambasador în Statele Unite ale Americii, s-a focusat pe situaţia politică internă din Republica Moldova - care „i-a ţinut şi continuă să-i ţină în suspans nu doar pe cetăţenii moldoveni, ci şi pe partenerii externi” -, pe necesitatea de a pune în prim-plan politicile publice, dar şi pe unele fenomene internaţionale. În opinia sa, lupta pentru puterea absolută în stat continuă şi nimeni nu ştie ce se va întâmpla în viitorul apropiat, şi asta pentru că la noi partidele politice acţionează mai mult ca nişte „grupuri de presiune, având drept scop doar accederea la putere”. Întrebat dacă alegerile anticipate ar putea fi „un colac de salvare” pentru Moldova, Igor Munteanu a răspuns că nu vede, în ele, o soluţie. „Pentru a ieşi din criza în care ne aflăm actuala guvernare ar trebui să se axeze pe câteva scopuri principale: condiţionarea foarte dură faţă de toate forţele politice, monitorizarea rigidă a instituţiilor statului şi a banilor publici şi, nu în cele din urmă, „curăţarea sistemului politic de paraziţi”, a precizat Igor Munteanu.

În context, studentul Iurii Botnarenco l-a întrebat pe invitat de ce, totuşi, în politică nu vin persoane competente. „Nu doresc să devină păpuşile cuiva”, a răspuns el. Viitorii jurnalişti au mai adresat întrebări despre alegerea preşedintelui, reformele din justiţie şi alte domenii, lideri politici, referendum, societate civilă şi rolul ei în schimbarea vectorului politic al ţării. Cât priveşte rolul jurnalismului în reflectarea subiectelor pe teme politice, Igor Munteanu a opinat că fiecare jurnalist trebuie să fie corect, echidistant, imparţial şi independent în activitatea sa zilnică: „Valorile jurnalistului şi recunoştinţa publică sunt mai importante decât contul din bancă”.

Iurie Ciocan: „Deontologia începe din spiritul nostru intern”

Despre alegeri şi campanii electorale studenţii ŞSAJ au discutat cu cel de-al treilea invitat al săptămânii - Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale. Întrebările au fost cele mai diverse: alegeri anticipate, referendum, proceduri de organizare, costuri, alternative politice, prag electoral ş.a. Un accent important a fost pus pe rolul mass-media în reflectarea campaniilor electorale. Iurie Ciocan a atras atenţia asupra faptului că, în timpul unui scrutin, rolul presei este de a educa alegătorul. „Presa trebuie să-l înveţe pe alegător, oferindu-i informaţii veridice şi corecte, şi astfel să fie parte componentă a societăţii”, a subliniat preşedintele CEC.

Publicitatea şi manipularea în campaniile electorale au fost alte două subiecte care au stârnit discuţii aprinse la ŞSAJ. În opinia lui Iurie Ciocan, mass-media ar trebui să reflecte evenimentele cât mai corect, echidistant şi imparţial, or, „deontologia începe din spiritul nostru intern, iar jurnalistul trebuie să aibă un spirit critic, să apeleze la mai multe surse şi niciodată să nu-şi expună părerea”. De asemenea, Iurie Ciocan s-a referit la mai multe nereguli ce au avut loc în diversele campanii electorale şi care au devenit publice doar datorită implicării active a mass-media.

Acest site folosește cookies

Am înțeles