Instructorii ȘSAJ au participat la cea de-a doua etapă a cursului de formare a formatorilor
După ce, la mijloc de iunie, au testat diverse tehnici de predare, au aflat cum să capteze mai bine atenția viitorilor studenți și cum să-i învețe jurnalism într-o manieră cât mai accesibilă și interactivă, trainerii ȘSAJ s-au reunit pentru cea de-a doua etapă a cursului de formare a formatorilor. Instruirea a avut loc în zilele de 6-9 iulie la Târgu Neamț, România. Împreună cu trainerii au lucrat Cristina Lupu, directoare de programe la Centrul pentru Jurnalism Independent din București și Vlad Ajder, actor și regizor din Galați, România.
A doua parte a instruirii s-a axat preponderent pe însușirea, respectiv pe testarea diverselor tehnici de prezentare. Instructorii au aflat cum să înceapă memorabil o prezentare, cum să-și structureze discursul astfel, încât să-i țină pe studenți „conectați” la subiect și cum să-și folosească vocea, dar și limbajul non-verbal.
Formatoarea trainingului, Cristina Lupu, le-a prezentat instructorilor și câteva tehnici de stăpânire a emoțiilor. „Folosiți diverse jocuri sau exerciții interactive. Puneți întrebări și încercați să aflați ce așteptări au studenții. Ați putea să le povestiți și niște istorii scurte din experiența voastră profesională. Cel mai important e să păstrați contactul vizual cu fiecare student”, a sugerat experta.
Cum să vorbim clar și să spunem tot ce vrem într-un timp foarte scurt? Pentru acest exercițiu practic fiecare instructor a avut la dispoziție 60 de secunde, timp în care trebuia să descrie cursul pe care îl predă și să spună ce ar vrea să schimbe ori să îmbunătățească la el. După acest test mentorii au înțeles cât de importantă este structurarea unui discurs, au aflat cum să accentueze cuvintele importante și să le evite pe cele mai neînsemnate: „Vorbiți clar și la subiect. Folosiți diverse tehnici audio și video pentru prezentările voastre. Și nu uitați de feed-back”.
Și de vreme ce calitatea vorbirii este extrem de importantă în cazul oricărei prezentări, ultima zi a trainingului a fost dedicată tocmai acestui aspect. Instructorii au trecut printr-o adevărată probă de foc, fiind testați la capitolul dicție, respirație și... atitudine. Actorul și regizorul Vlad Ajder le-a arătat diverse exerciții practice și i-a învățat să pronunțe corect cuvintele, silabele și sunetele. „Nu contează doar ceea ce spuneți, ci și cum spuneți”, i-a atenționat formatorul.
Pe final de training, instructorii au discutat concluziile Raportului de evaluare a curriculei Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, realizată la sfârșitul anului 2016 de Laura Kelly, o expertă în învățământul jurnalistic din Statele Unite. Împreună cu staff-ul Școlii, ei au dezbătut fiecare sugestie făcută de autoarea raportului, pentru a vedea cât de aplicabile sunt acestea la realitățile Republicii Moldova, și au venit cu propriile recomandări pentru îmbunătățirea procesului de studii. Astfel încât anul de studii 2017-2018 să înceapă la ȘSAJ în forță!