Bilanţul Cursului de Jurnalism despre populaţie, discutat cu experţii UNFPA

Bilanţul Cursului de Jurnalism despre populaţie, discutat cu experţii UNFPA

Provocarea de a scrie articole pe teme despre populaţie a fost subiectul discuţiei pe care, miercuri, studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism au avut-o la sediul Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) din Republica Moldova. Vizita întreprinsă la această agenţie ONU s-a dorit o continuare logică a cursului de Jurnalism despre populaţie, care s-a încheiat săptămâna trecută la ŞSAJ.

Modulul Jurnalism despre populaţie a fost predat pentru prima dată în acest an de studii la SSAJ, motiv din care Ian McFarlane, reprezentantul UNFPA în Moldova, a dorit să afle de la studenţi care au fost principalele impedimente în scrierea articolelor şi ce părţi ale modulului ar trebui îmbunătăţite. La fel, ei au fost rugaţi să evalueze fiecare subiect în parte şi să spună care a fost cel mai dificil de realizat.

S-a dovedit că, pentru majoritatea studenţilor, bătaia cea mare de cap a reprezentat-o articolul cu interpretarea datelor statistice. Excepţie face Irina Guşan, pentru care cel mai anevoios a fost să scrie la tema natalităţii. „La curs, am avut norocul de o invitată versatilă, care a vorbit în detalii despre  contracepţie, natalitate, avort, ceea ce a făcut ca partea academică să fie însuşită uşor. Mai greu a fost cu realizarea articolelor... Subiectul fiind unul sensibil, a fost destul de complicat să găsesc surse disponibile care să vorbească deschis la aceste teme”, a spus Irina Guşan.

Pe toată durata cursului studenţii au întâlnit diverşi experţi în domeniile ce ţin de populaţie. Astfel, în faţa tinerilor au venit directorul Centrului de Cercetări Demografice, Olga Găgăuz, viceministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi familiei, Boris Gâlcă, preşedinta Gender-Centru, Valentina Bodrug-Lungu şi directoarea Centrului de instruire în domeniul sănătăţii reproductive, Rodica Comendant.

„Invitaţii la curs au fost foarte oportuni. Fiecare dintre ei a venit cu aria lui de expertiză, ceea ce făcea tematica mai accesibilă studenţilor. Cursul a provocat şi interesul altor demografi, care şi-au arătat disponibilitatea de a contribui la fortificarea acestuia. Cu ei am stabilit o colaborare pentru anul academic viitor”, a precizat instructorul cursului Jurnalism despre populaţie, Vitalie Dogaru. Totodată, el a menţionat că toate cunoştinţele acumulate acum vor fi puse în aplicare şi în a doua jumătate a anului, atunci când va fi predat cursul de Jurnalism Social.

Acest curs a fost elaborat de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova și nu prezintă în mod necesar punctul de vedere al UNFPA, al Organizației Națiunilor Unite sau oricare dintre organizațiile sale afiliate.

Acest site folosește cookies

Am înțeles