Caravana Admiterii 2016-2017 a ajuns la US „Alecu Russo” din Bălţi

Caravana Admiterii 2016-2017 a ajuns la US „Alecu Russo” din Bălţi

Caravana Admiterii 2016-2017 a mers zilele acestea în capitala de nord a ţării - municipiul Bălţi, unde a fost organizată o întâlnire cu peste 30 de absolvenţi ai facultăţilor de Jurnalism şi Litere ai Universităţii de Stat „Alecu Russo”. Tinerii au aflat despre posibilităţile pe care Școala de Studii Avansate în Jurnalism le oferă tuturor celor ce cochetează cu ideea de se regăsi, după facultate, în presă.

Întâlnirea a debutat cu o prezentare generală a Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism. Discipolii Universităţii din Bălţi au fost informaţi despre cursurile care se ţin la şcoală, instructori, program de studii, condiţiile de înscriere, dar şi despre perspectivele care se deschid în faţa lor după absolvire. Directoarea şcolii, Sorina Ştefârţă, a vorbit despre importanţa pregătirii practice a jurnaliştilor. „La ŞSAJ studenţii învaţă în regim de redacţie. Cursul teoretic alternează cu munca pe teren, unde studenții noștri realizează lucrări pentru radio, TV, print sau online. Pentru aceasta, le punem la dispoziție toată tehnica necesară: aparate foto şi camere video, reportofoane, trepiede şi microfoane. Astfel, Şcoala pregăteşte jurnalişti universali care după absolvire se pot uşor angaja în orice instituţie media din ţară”, a spus ea.

Un alt aspect important, despre care s-a discutat la întâlnire, a fost cel legat de etica şi deontologia jurnalistică. În opinia lui Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent, astăzi, când piaţa media este atât de diversă şi accesibilă oricui, este extrem de important să ţinem cont de pregătirea unor jurnalişti corecţi, echidistanţi şi imparţiali: „Acest lucru se învaţă la cursurile de Etica şi deontologia profesională şi la cel de Legislaţia mass-media de la ŞSAJ. Scopul nostru este ca studenţii să înveţe din greşelile colegilor de breaslă despre cum  nu se face presă”.

Printre participanții la discuție s-au mai numărat studentul ŞSAJ Iurie Botnarenco, dar și Dumitru Pelin, absolvent al Universității „Alecu Russo” și, ulterior, al ȘSAJ.  „Am ales ȘSAJ pentru că aici suntem instruiţi de cei care zi de zi practică această meserie. Învăţăm de la ei cum se scriu ştiri, cum se filmează reportajele TV şi cum se editează materialele pentru radio. Îi avem ca traineri pe cei mai buni jurnalişti din ţara noastră - Vitalie Dogaru, Vasile Botnaru, Liliana Barbăroşie, Alina Radu şi mulţi alţii vin să ne înveţe cum se face jurnalismul de calitate”, a mărturisit Iurie.

La rândul său, Dumitru Pelin le-a vorbit studenţilor bălţeni despre propria cale spre jurnalism, care a trecut prin ŞSAJ. El s-a arătat convins că orice tânăr, care alege să facă ŞSAJ, are şanse mari să se angajeze după ce îşi termină studiile, indiferent de localitate. „Important este să vreţi să lucraţi şi să vă placă ceea ce faceţi, iar locuri de muncă sunt pentru toţi”, a spus Dumitru care, în prezent, lucrează la postul de televiziune BTV din Bălţi, alături de o altă absolventă a ŞSAJ, Irina Baxan.

Pe final, toţi participanții au primit câte un exemplar al ziarului realizat de studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism în primăvara lui 2015, în cadrului cursului de Jurnalism comunitar, şi au aflat cum şi unde ne pot găsi. Amintim că toţi cei care doresc să afle mai multe informaţii despre admitere, cursuri și instructorii ȘSAJ pot accesa www.scoaladejurnalism.md sau pagina noastră de Facebook.

Acest site folosește cookies

Am înțeles