Știrea, cursul ce transformă un eveniment într-o noutate

Știrea, cursul ce transformă un eveniment într-o noutate

Ce este și cu ce începe o știre? Care este structura ei și la ce întrebări trebuie să răspundă aceasta? Ce sunt obiectivitatea, imparțialitatea și echidistanța? Cum alegem unghiul de abordare și cum lucrăm cu sursele anonime? Ce este și cum depistăm o știre falsă? Sunt doar câteva dintre întrebări care au stat la baza unuia dintre cele mai importante cursuri de la ȘSAJ - „Știrea”.

Timp de șase zile, împreună cu studenții au lucrat instructoarele Diana Railean, reporteră la Radio „Europa Liberă” și Elena Robu, editoră la PRO TV Chișinău.  

Cursul a început cu noțiuni de bază despre Știre ca parte a spectrului jurnalistic. Studenții ȘSAJ au aflat că nu orice informație este, automat, subiect de știre, au testat procedeele de observația proprie, au discutat despre documentare, unghiul de abordare, despre citat și regulile de utilizare a acestuia. „O știre trebuie să fie actuală, credibilă și să prezinte interes pentru public. Fiți curioși și puneți mereu întrebări”, le-a repetat, de fiecare dată, instructoarea Elena Robu.

Tinerii au învățat ce este și cum se scrie un lead, titlu, corpul știrii, ce este background, câte tipuri de surse există și care sunt tehnicile de lucru cu ele. O atenție deosebită a fost acordată discuției despre plagiat, dar și despre principiile jurnalistice precum obiectivitatea, imparțialitatea și echidistanța. Instructoarele cursului au subliniat ideea că un jurnalist trebuie să aibă mereu bunul-simț și să-și facă munca în mod responsabil. „Indiferent în ce redacție veți ajunge să lucrați, încercați să fiți corecți cu voi înșivă”, a adăugat Diana Railean.

În cele șase zile de curs, discipolii au realizat mai multe lucrări practice. Astfel, pentru prima dată, ei au văzut ce este munca de teren, au învățat să lucreze cu sursele, au participat la o conferință de presă, au făcut o știre dintr-un comunicat și, la final, au realizat o știre proprie, ținând cont de toate regulile de scriere a ei.

În prezent la Școala de Studii Avansate în Jurnalism se ține cursul „Interviul”.

Acest site folosește cookies

Am înțeles