Etica și Diversitatea mass-media: învățăm să fim imparțiali, obiectivi și corecți

Etica și Diversitatea mass-media: învățăm să fim imparțiali, obiectivi și corecți

Publicăm sau nu o fotografie în care apar copii abuzați, victime ale unui accident rutier sau persoane decedate? Folosim sau nu în articole un limbaj licențios și denigrator? Avem sau nu dreptul să discriminăm persoanele pe criterii de gen, vârstă, etnie, religie, stare socială sau orientare sexuală? La aceste și multe alte întrebări, care vizează etica și deontologia jurnalistului, discipolii ȘSAJ au răspuns în cadrul cursului Etica și Diversitatea mass-media. Aici, timp de șase zile, studenții au fost instruiți de către directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent, Nadine Gogu.

Cursul Etica și Diversitatea mass-media are drept scop inițierea viitorilor jurnaliști în ceea ce privește principiile de bază ale eticii și deontologiei profesionale. Cursul îmbină perfect orele teoretice cu cele practice și presupune implicarea activă a discipolilor. În timpul orelor, studenții au discutat despre stereotipurile care vizează diferite categorii de persoane (femei și bărbați, tineri și bătrâni, bogați și săraci, heterosexuali și homosexuali); au învățat cum să identifice și să lucreze cu sursele relevante; cum să scrie și să redacteze texte sensibile din punct de vedere al eticii; cum să separe viața privată de interesul public și cum să abordeze în articole tema copiilor, a minorilor și a victimelor.

Reflectarea diversității în mass-media a fost o altă componentă-cheie a cursului. Pentru o mai bună înțelegere a acestui fenomen, studenții au avut-o ca invitată pe coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy la Centrul „GENDERDOC-M”, Angelica Frolov. Discuția a fost una aprinsă și s-a axat pe drepturile persoanelor LGBT și pe evitarea terminologiei discriminatorii față de acestea. Mass-media trebuie să informeze în mod obiectiv și cât mai corect publicul, respectând identitatea gender a fiecărei persoane”, a subliniat Angelica Frolov.

Pe durata cursului, studenții au realizat și câteva lucrări practice: să analizeze, raportat la Codul Deontologic al Jurnalistului din Moldova, un material de presă; să documenteze un material la tema diversității; și să analizeze de sine stătător un film. „Profesia de jurnalist implică multă responsabilitate. Imparțialitatea, obiectivitatea și corectitudinea sunt principii fundamentale ale jurnalismului de calitate, iar voi, ca viitori jurnaliști, trebuie să le respectați”, a spus la finalul cursului Nadine Gogu, îndemnându-i să nu devieze de la aceste principii.

Și studenții ne-au mărturisit că acest curs este unul absolut necesar, mai ales pentru ei, cei care sunt abia la început de carieră. „Cursul de etică m-a făcut să înțeleg că profesia de jurnalist presupune foarte multă responsabilitate, iar un cuvânt nechibzuit poate avea consecințe grave”, a spus studenta Maria Șveț. „Când un jurnalist respectă normele Codului Deontologic, atunci acesta se respectă pe sine însuși”, a conchis studenta Dumitrița Andriuța.

Acest site folosește cookies

Am înțeles