Caravana Admiterii revine și aduce ȘSAJ la Bălți și Comrat

Caravana Admiterii revine și aduce ȘSAJ la Bălți și Comrat

Pe sfârșit de iarnă a pornit la drum tradiționala Caravană a Admiterii. Primii care au aflat despre condițiile de studii la ȘSAJ, dar și despre șansele care se deschid în fața absolvenților școlii, au fost studenții de la Universitatea de Stat din Comrat. Ulterior, Caravana a ajuns și la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

La Comrat, la întâlnirea cu echipa Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, au venit peste 50 de viitori absolvenţi, de la diverse facultăţi ale Universităţii. Discuțiile au început cu o prezentare generală a școlii. Tinerii, care sunt în ultimul an de studii, au aflat despre cursurile care se ţin zilnic la şcoală, despre instructori și programul de studii, dar și despre condiţiile de înscriere. Directoarea şcolii, Sorina Ştefârţă, le-a explicat în ce mod și din ce motiv la ȘSAJ accentul este pus prioritar pe lucrul practic. „Discipolii noștri lucrează în regim de redacție, iar scopul nostru este să pregătim jurnaliști universali care imediat după absolvirea școlii se pot angaja la o televiziune de top, la un post de radio, la un ziar sau, de ce nu, la un portal de știri”, a spus ea.

Pentru a-i încuraja pe tineri studenți de la Comrat, care doresc să facă jurnalism, să profite de șansa pe care le-o poate oferi ȘSAJ, la întâlnire cu au venit și doi dintre absolvenții școlii. Petru Garciu s-a înscris la ȘSAJ în 2015, având în spate Facultatea de agronomie a Universității de Stat din Comrat. Astăzi, Petru Garciu este reporter la portalul www.gagauzmedia.md din Comrat. El le-a povestit studenţilor despre faptul că, la școală, nu se face multă teorie, iar instructorii sunt jurnaliști profesioniști și experți media, care te învață la modul practic cum se scrie o știre, cum se filmează și se montează un reportaj TV sau cum se face un interviu pentru radio. El a menționat, totodată, că la ȘSAJ nu există barieră lingvistică. „Deși mi-a fost nițel greu la început, am fost mereu ajutat de colegi și încurajat de instructori”, a spus Petru Garciu.

O altă participantă la întâlnire a fost Raisa Răzmeriță, absolventă a anului 2013, care a făcut ȘSAJ după o facultate de economie la ASEM… Astăzi ea este co-fondatoare și reporteră la portalul „Oameni și Kilometri”. Tânăra și-a împărtășit din experiență și le-a vorbit studenților despre realizări și planurile de viitor. „Școala deschide uși și noi orizonturi tuturor celor care doresc să facă jurnalism profesionist. Aceasta, deoarece învățăm profesia de la cei mai buni jurnaliști - Alina Radu, Vasile Botnaru, Petru Macovei, Nadine Gogu, Elena Robu, Liliana Barbăroșie și mulți alții. Iar cel mai mare beneficiu al școlii este faptul că anul de studii durează doar zece luni”, a spus ea.

La întâlnirea cu de la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, echipa ȘSAJ a fost însoțită de absolventul celei de-a zecea promoții, Iurii Botnarenco, care în prezent este reporter pentru Republica Moldova al ziarului „Adevărul” din București. „Orarul cursurilor este foarte bine structurat și, într-un timp relativ scurt, învățăm tot ceea ce trebuie să știe un jurnalist începător - de la cum se scrie o știre până la legislație și etică mass-media. După cursurile practice de radio și TV pot singur să filmez și să montez, iar acest lucru mă ajută enorm în munca mea jurnalistică”, a spus Iurii.

Şi la Bălţi, şi la Comrat, participanţii la întâlniri au primit câte un exemplar al ziarului „Viața Lozovei”, realizat de studenţii ŞSAJ în cadrul cursului de Jurnalism comunitar. De asemenea, le-au fost distribuite informații detaliate despre condițiile de admitere la școală. Amintim că toţi cei care doresc să afle mai multe despre cursurile și instructorii ȘSAJ pot accesa www.scoaladejurnalism.md sau pagina noastră de Facebook.

Acest site folosește cookies

Am înțeles