Doi discipoli ai ŞSAJ, laureaţi ai Premiilor pentru Jurnalism de Mediu

Doi discipoli ai ŞSAJ, laureaţi ai Premiilor pentru Jurnalism de Mediu

Lia Ciutac şi Dorin Galben, o studentă, respectiv un absolvent ai Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism (ŞSAJ), se numără printre cei opt laureaţi ai concursului  „Premii pentru Jurnalism de Mediu”, organizat de Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din Moldova. Cei doi reporteri au învins la categoria presă scrisă şi online graţie articolelor pe care le-au publicat în ziarul „Timpul”. 

Scopul concursului, la care au fost prezentate 47 de materiale, realizate de 20 de reporteri, a fost de a-i stimula pe jurnaliştii preocupaţi de tematica de mediu să abordeze cât mai profesionist acest subiecte. Lia Ciutac, studentă în anul academic 2015-2016, s-a înscris în competiţie cu un articol despre spălătoriile ilegale de pe malul râului Bâc (http://www.timpul.md/articol/spalatoriile-ilegale-transforma-bacul-intr-o-adevarata-bomba-ecologica-73585.html). Pentru ea, premiul de care s-a învrednicit va fi un imbold de a continua să scrie despre probleme de ecologie.

„Am participat la concurs, deoarece am înţeles cât este de important să abordăm subiectul mediului în presă. Noi, jurnaliştii, suntem datori să semnalăm problemele existente și, astfel, să educăm în oameni o atitudine grijulie faţă de natură. La prima vedere, ne pare că problemele ce ţin de apa pe care o bem, de solul pe care cultivăm produsele pe care le consumăm sau de aerul de care avem nevoie zi de zi nu sunt importante. Dar trebuie să înțelegem că, pe an ce trece, calitatea lor este tot mai joasă şi vina pentru această degradare o poartă, mai ales, oamenii… Fiecare dintre noi poate să contribuie la schimbările pozitive pe termen scurt și lung, şi aceste mesaje le voi aborda în materialele mele viitoare”, ne-a spus Lia Ciutac.  

Absolventul promoţiei 2013, Dorin Galben, s-a înscris în concurs cu trei materiale pe tematică de mediu. Pentru articolul „Apa din fântâni ne omoară încet, dar sigur” (http://www.timpul.md/articol/apa-din-fantani-ne-omoara-incet-dar-sigur-78773.html), absolventul ŞSAJ a primit o menţiune. „Nu am abordat subiectele special pentru concurs, ci pentru că sunt probleme de interes public şi afectează populaţia Republicii Moldova. Mă bucur că tot mai mulţi jurnalişti fac materiale pe teme de ecologie. Sper ca, astfel, să ne facem auziţi, iar autorităţile - să ţină cont de semnalele de alarmă asupra cărora le atragem atenţia. Iar faptul că am luat această menţiune este şi un merit al ŞSAJ, datorită cunoştinţelor şi abilităţilor acumulate în timpul cursului de Jurnalism de mediu”, a ţinut să menţioneze Dorin Galben.

Cursul de Jurnalism de mediu se regăseşte în curricula ŞSAJ chiar de la începuturi şi este predat în semestrul II de studii. Modulul furnizează instrumente practice care le permit studenţilor identificarea şi înţelegerea subiectelor legate de mediu. Discuţiile, prezentările şi vizitele în teren abordează principalele provocări cu care se confruntă jurnalistul de mediu, dar şi modalităţile în care acestea pot fi depăşite.

Acest site folosește cookies

Am înțeles