Etica şi Diversitatea mass-media, un curs care schimbă optici şi atitudini
Săptămâna curentă a fost ultima în care, la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism, s-au ţinut cursurile de Etică şi Diversitate mass-media, şi cel de Legislaţie mass-media.
Cele două module au durat şase, respectiv cinci zile şi în mare parte s-au axat pe bunele practici jurnalistice în materie de etică, precum şi pe cunoaşterea legislaţiei mass-media în Republica Moldova. Cursurile au inclus prelegeri, dar şi discuţii cu participarea activă a studenţilor şi a invitaţilor. Împreună cu instructoarea Nadine Gogu, studenţii au realizat studii de caz, au analizat materiale video şi articole scrise, încercând să identifice cazuri de încălcare a eticii jurnalistice, înregistrate în presa de la noi. La rândul său, jurista Tatiana Puiu le-a explicat tinerilor de la ŞSAJ care sunt legile ce reglementează funcţionarea mass-media în ţara noastră, care sunt practicile europene în acest sens şi ce spune despre libertatea de exprimare, dar şi despre limitele presei Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.
„Deseori trebuie să alegem între moralitate și interes personal. Cursul de etică m-a făcut să-mi analizez propriile principii morale, dar și m-a ajutat să-mi schițez portretul profesional al jurnalistului, să fac legătura dintre etica morală şi cea profesională. Astfel, echidistanţa, imparţialitatea și obiectivitatea au încetat să fie noțiuni abstracte în clipa în care am realizat că un cuvânt nechibzuit poate prejudicia o viață”, ne-a spus studenta Tatiana Lujanscaia.
Şi pentru că, în acest an, în cadrul curului de Etică un accent sporit a fost pus pe Diversitate, studenţii au avut parte de mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai grupurilor minoritare din ţară - Ion Duminică, şeful Secţiei „Minorităţi etnice” la Institutul Patrimoniului Cultural al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Angela Frolov, reprezentanta organizaţiei Genderdoc-M. Iar despre egalitatea de gen tinerii au discutat cu experta gender Daniela Terzi-Barbăroşie.
„Aceste discuţii mi-au întărit percepţia de toleranță. Am înţeles că, scriind despre o persoană, trebuie să vedem înainte de toate omul, nu culoarea pielii, orientarea sexuală sau altele de acest gen. Trebuie să analizăm deciziile şi faptele unei persoan, nu apartenența la o anumită rasă, naționalitate sau grup minoritar”, s-a arătat convinsă studenta Stela Boico.
Instructoarea cursului de Etică şi Diversitate mass-media, Nadine Gogu, a ţinut să precizeze că, în condiţiile provocărilor şi dilemelor etice din presa de astăzi, este foarte important ca jurnaliştii în devenire să înţeleagă că media pot ajuta, dar pot şi dăuna. „Deseori, în goana după titluri de senzație și audiențe cât mai mari, mulți jurnaliști fac abstracție de principiile etice si deontologice. Recurgând la metode mai puțin ortodoxe de obținere și de răspândire a informației, fără a verifica faptele şi fără a asigura echilibrul surselor, ei distorsionează faptele. Sper mult că dezbaterile din cadrul acestui curs i-au făcut pe studenți să înțeleagă mai bine că adevărul se afla întotdeauna la mijloc şi că vor începe să privească cu ochi critic toate materialele de presă, învățând din greșelile altora”, a conchis Nadine Gogu.
Săptămâna viitoare la ŞSAJ va începe modul Jurnalism de televiziune, care va dura patru săptămâni, răstimp în care studenţii vor lucra în regim de redacţie de televiziune.