Primul Club de discuții la ȘSAJ: egalitatea de gen în mass-media și experiența Suediei

Primul Club de discuții la ȘSAJ: egalitatea de gen în mass-media și experiența Suediei

Cum prezentăm bărbatul și femeia în fotografie, dar și în alte materiale jurnalistice? Ce au de câștigat bărbații de la egalitatea de gen? De ce este necesară implicarea femeilor în politică și în procesele decizionale și cum este munca de jurnalistă sau fotojurnalistă? Sunt câteva dintre subiectele abordate în cadrul primului Club de discuții la ȘSAJ, la care au participat jurnalistele suedeze Gunnel Bergström și Maria Dahmén, și fotojurnalista Åsa Sjöström.

Având în prim plan fotografia de presă, Clubul de discuții a coincis perfect cu modulul de Fotojurnalism, care se ține la ȘSAJ în această săptămână. Și asta pentru că primul subiect despre care s-a discutat a fost promovarea egalității de gen în imagini. Fotojurnalista Åsa Sjöström le-a prezentat tinerilor mai multe proiecte fotografice realizate în diferite țări și le-a vorbit despre rolul mass-media, în general, dar și al jurnalistului, în particular, în promovarea bărbatului și a femeii. Potrivit ei, egalitatea de gen ar trebui să înceapă încă din frageda copilărie, iar jurnaliștii ar trebui „prin propria autoeducare să educe publicul”.

Despre stereotipurile de gen, fenomenul sexismului, dar și despre aspectul etic și deontologic al jurnalismului contemporan au vorbit Gunnel Bergström și Maria Dahmén. Reporterele suedeze au ținut să menționeze cât de important este ca în presă să existe articole ce abordează tematica nu doar a egalității de gen, dar și cea privind egalitatea de vârstă, etnie, naționalitate, dizabilitate, culoare, religie etc. „Încercați să găsiți oameni și personalități și să scrieți despre destinele și istoriile lor. Jurnaliștii reprezintă vocea poporului, care de cele mai multe ori nu este auzită. Scrieți nu doar despre oamenii tineri și frumoși, dar și despre persoanele în etate sau despre oameni cu dizabilități”, au spus invitatele.

La finalul discuțiilor jurnalistele suedeze au venit cu câteva sfaturi utile și i-au îndemnat pe studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism să acorde mai multă atenție problematicii de gen în materialele pe care le vor realiza. Potrivit lor, un reporter bun trebuie să fie curios, curajos, activ civic și întotdeauna să aibă o poziție neutră față de subiectele pe care le abordează în articolele sale.

Clubul de discuții a fost organizat împreună cu Asociația Presei Independente, în parteneriat cu Programul ONU „Femeile în politică”, realizat de UN Women Moldova și UNDP Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.

Acest site folosește cookies

Am înțeles