Ian Feldman, la un nou Club de Discuţii al ŞSAJ: “Presa nu se gândeşte la impactul social al cuvântului”

Ian Feldman, la un nou Club de Discuţii al ŞSAJ: “Presa nu se gândeşte la impactul social al cuvântului”

Discriminarea pe diverse criterii  a fost şi rămâne a fi un subiect sensibil pentru mai multe categorii de persoane din ţara noastră. În acelaşi timp, fenomenul discriminării prin intermediul presei câştigă tot mai mult teren pe arena mediatică. Cum să promovăm drepturile persoanelor defavorizate, cum să reflectăm în  presă aceste subiecte, unde să ne adresăm şi cum să scriem corect o plângere în cazul în care am fost discriminaţi? Aceste, dar şi multe alte subiecte au fost discutate în cadrul unui nou Club de Discuţii care a avut loc zilele trecute la Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism. Discipolii ŞSAJ s-au întâlnit cu preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, Ian Feldman.

Clubul de discuţii a început cu o serie de întrebări pregătite de studenţi ŞSAJ. Tinerii au fost interesaţi să afle mai multe informaţii  şi cazuri concrete despre discriminarea care se face în grădiniţele şi în şcolile din Moldova, discriminarea din publicitate, pe criterii de limbă, etnie, apartenenţă politică şi altele. Ian Feldman a atras atenţia tinerilor asupra faptului că fiecare dintre noi trebuie să facă, întâi de toate, diferenţa între discriminare şi nedreptate.

Atunci când vorbim despre discriminare ne referim, de cele mai dese ori, la nedreptate. Cuvântul “discriminare” devine, astfel, un sinonim al cuvântului “nedreptate”.  “E un lucru absolut greşit”, a spus Ian Feldman. Pentru a înţelege cum să facă diferenţa dintre aceşti doi termeni preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii a prezentat studenţilor mai multe exemple de plângeri care au fost depuse la Consiliu.

“Care este cea mai discriminată categorie de persoane?” a întrebat studenta Irina Guşan. Cei mai discriminaţi rămân a fi, după Ian Feldman, persoanele cu dizabilităţi locomotorii. După aceştia urmează persoanele discriminate pe criteriu de vârstă, naţionalitate, gen, opinie şi apartenenţă politică.

Întrebat dacă situaţia din Republica Moldova s-a îmbunătăţit în ultimii ani la capitolul toleranţă şi nediscriminare, Ian Feldman a spus că situaţia devine din ce în ce mai gravă şi tot mai multe grupuri de persoane devin victime ale discriminării. “Oamenii continuă să urască persoanele LGBT, să-i neglijeze pe cei cu dizabilităţi locomotorii. Ne urâm pe diferite criterii”, a conchis preşedintele Consiliului.   

Cel mai interesant subiect discutat în cadrul Clubului de Discuţii a fost cel legat de rolul mass-media în reflectarea subiectelor de discriminare. “Văd mai multe probleme în modalitatea în care presa abordează anumite subiecte”, a subliniat Ian Feldman. Acesta a reiterat ideea că în prezent membrii Consiliului lucrează la înăsprirea unor sancţiuni faţă de cei care vor promova instigarea la ură prin intermediul mass-media. “Presa nu se gândeşte la impactul social al cuvântului, iar acest lucru este foarte grav pentru întreaga societate”, a spus Ian Feldman.

La sfîrşitul discuţiei preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii a îndemnat studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism să se implice activ în viaţa socială, să scrie cât mai multe articole şi istorii despre persoanele discriminate şi defavorizate, respectând cu stricteţe etica şi Codul Deontologic al jurnalistului.

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului “Combaterea discriminării prin promovarea practicilor de succes, implicarea cetăţenilor şi responsabilizarea mass-media”, implementat cu sprijinul proiectului “Susţinerea instituţiilor Naţionale pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Omului (INPPDO); conform recomandărilor Comitetelor Convenţiilor ONU şi Revizuirii Periodice Universale (UPR)”, finanţat de Ministerul Afacerilor Externe din Norvegia, cofinanţat şi implementat de PNUD Moldova şi Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), în cooperare cu Oficiul Avocatului Poporului (Ombudsmanului) şi Consiliul pentru Egalitate. 

Acest site folosește cookies

Am înțeles