Instrumentele multimedia, însuşite cu succes de studenţii ŞSAJ

Instrumentele multimedia, însuşite cu succes de studenţii ŞSAJ

Internetul a revoluţionat în mod radical spaţiul public, inclusiv mass-media. Tot  mai mulţi oameni aleg să se informeze din mediul virtual datorită operativităţii acestuia şi accesului, de cele mai multe ori, liber la resursele online. S-a dovedit însă că jurnalismul online cere, de la cei care îl practică, abilităţi speciale. Cum să scrie pentru net şi care sunt elementele multimedia pentru online studenţii ŞSAJ au aflat la primul curs din cel de-al doilea semestru - Jurnalismul online.

În prima parte a cursului, studenţii au învăţat care sunt particularităţile distinctive ale jurnalismului online, raportat la alte media. Ghidaţi de instructoarea Liliana Barbăroşie, timp de patru zile, viitorii jurnalişti au aflat care sunt „secretele” unui articol online şi cum să-l structureze astfel, încât materialul să devină mai atractiv pentru cititor. După care, studenţii au realizat două materiale jurnalistice online.

Partea a doua a cursului s-a axat preponderent pe elemente tehnice. Timp de cinci zile jurnalista Tatiana Eţco i-a învăţat pe studenţi cum să utilizeze instrumentele multimedia pentru online. Ei au aflat ce este şi cum funcţionează un hyperlink, ce importanţă are acesta şi cum poate fi creat. La fel, prin mai multe exemple practice, tinerii au aflat care este diferenţa dintre un slideshow simplu şi unul cu audio.

La finalul cursului viitorii ziarişti au realizat câte o lucrare pentru online, în care au utilizat diverse instrumente multimedia: link, hyperlink, timeline, thinglink şi slideshow. Studenţii s-au arătat extrem de intrigaţi de cele învăţate la curs. "Vrem mai multe exerciţii practice" a spus Petru Garciu. La rândul său, instructoarea Tatiana Eţco le-a recomandat ca, pentru inspiraţie, să urmărească instituţiile care creează produse multimedia, dar să nu uite că un jurnalist trebuie să fie şi original.

Modulul de faţă vine ca o continuare a altor cursuri în care s-au studiat şi elemente de Jurnalism online, cum ar fi Fotojurnalism, Visual, Ştirea sau Reportajul.

Acest site folosește cookies

Am înțeles