Cum să evităm stigmatizarea consumatorilor de droguri în media: un nou Club de Discuţii la ŞSAJ
Comerțul cu droguri și reținerea celor care vând droguri sunt subiectele cel mai frecvent abordate de jurnaliști, atunci când este vorba de combaterea consumului de stupefiante. Cum se manifestă, însă, stigmatizarea socială a consumatorilor de droguri şi care este rolul presei în reflectarea unor astfel de situații? Subiectul a fost dezbătut la Clubul de Discuţii al ȘSAJ, și care a avut drept scop responsabilizarea viitorilor jurnaliști. Invitați au fost Corina Popa, coordonatoare de proiecte a Uniunii pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor (UORN), Elena Cioina, managerul platformei www.E-Sănătate.md și Denis Hibovschi, reprezentant al comunității consumatorilor de droguri.
Discuțiile au început cu o prezentare generală a Uniunii pentru prevenirea HIV și Reducerea Riscurilor. Corina Popa a vorbit despre implementarea, în țara noastră, a Strategiei antidrog. De la ea studenții au mai aflat ce programe de prevenire a consumului de droguri există, ce surse financiare vin din partea Fondului Global și care sunt recomandările acestuia pentru Republica Moldova.
Cum revin la viața normală și cum se reabilitează consumatorii de droguri a fost un alt subiect discutat cu studenții ȘSAJ. Denis Hibovschi, fost consumator de droguri, care în prezent este și tată a trei copii, le-a povestit tinerilor despre felul în care a devenit dependent, despre serviciile psihosociale și de reabilitare de care a beneficiat, dar și despre modul în care a învățat să trăiască fără droguri.
Unul dintre aspectele cele mai importante, abordate în timpul discuțiilor, a fost utilizarea corectă a terminologiei de către jurnaliști. Discipolii ȘSAJ au aflat ce termeni și expresii nu trebuie să folosească în materialele lor și cum să se exprime corect, atunci când vor scrie despre consumatorii de droguri.
La finalul Clubului, viitorii jurnalişti au primit și câteva recomandări de la invitați. Studenţii au fost îndemnaţi să respecte Codul de Etică și Deontologie jurnalistică și, totodată, să mediatizeze cât mai des tema consumului de droguri. „Fiți corecți cu voi înșivă, dar și cu cei despre care scrieți”, i-a îndemnat la finalul întâlnirii Elena Cioina, managerul platformei www.E-Sănătate.md.