Introducere în jurnalism, primul curs de inițiere pentru studenții ȘSAJ
Anul academic 2016-2017 a debutat, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism, cu iniţierea proaspeţilor discipoli în secretele meseriei de cronicar de presă. Timp de trei zile, studenții au aflat ce este jurnalismul, cum funcţionează o instituţie media, cum se adună informaţia și care sunt funcțiile presei într-o societate democratică.
Introducere în jurnalism este un curs preponderent teoretic. Instructoarea şi directoarea ŞSAJ, Sorina Ştefârţă, le-a vorbit studenţilor despre noţiunile şi principiile-cheie ale jurnalismului, despre criteriile de selecţie a unui subiect, despre rolul observației proprii, a documentării şi a tehnicilor de colectare a informației. Tema care a stârnit curiozitate și discuții aprinse a fost cea legată de surse. Studenţii au aflat că există mai multe tipuri de surse, precum şi tehnici speciale de lucru cu ele, că sursa nu trebuie să îţi devină prea apropiată şi că, în caz de necesitate, identitatea ei trebuie protejată.
De asemenea, în cadrul cursului, s-a discutat despre obiectivitate, imparțialitate și credibilitate, iar un accent aparte a fost pus pe problema plagiatului în jurnalism, care este o încălcare foarte gravă a eticii și deontologiei profesionale. La fel, studenţii au aflat ce este o știre, au discutat în ce mod anumite subiecte pot deveni material de presă și au realizat de sine stătător o revistă a presei - primul exercițiu practic din acest semestru. Mai multe informații despre structura știrii și normele de scriere a acesteia studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism vor afla la următorul curs - Știrea.