Școala de Studii Avansate în Jurnalism și-a deschis ușile pentru cea de-a XII-a promoție de studenți
Tineri, curioși, entuziasmați, plini de optimism, dar și cu dorința de a contribui la îmbunătățirea presei din Republica Moldova, un nou grup de tineri și tinere a început anul de studii 2017-2018 la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Timp de zece luni, căci atât durează cursurile la ȘSAJ, studenții vor lucra în regim de redacție și vor deprinde cele mai bune practici în domeniul jurnalismului. Alături și împreună cu ei se vor afla instructorii noștri - cei mai buni profesioniști din domeniul mass-media din țară.
Evenimentul a debutat, tradițional, cu un cuvânt de salut din partea echipei ȘSAJ. Directoarea școlii, Sorina Ștefârță, i-a felicitat pe proaspeții studenți, dorindu-le succese, perseverență și multă răbdare în profesia pe care au ales să o îmbrățișeze. „Vă așteaptă zece luni de muncă intensă, cu cele mai frumoase experiențe, evenimente și cu cei mai buni instructori”, a spus ea. Instructoarea cursului de Jurnalism social, Elena Cioina, managerul platformei www.E-Sănătate.md, i-a îndemnat, la rândul său, să nu se lase niciodată dezamăgiți. „Este o meserie interesantă și captivantă - și dacă o veți îndrăgi, o să vă aducă multă plăcere”. Aceeași părere a avut-o și instructorul cursului Fotojurnalism - Nicolae Pojoga. Expertul în arta fotografică le-a promis studenților că-i va învăța să facă un produs fotografic nu doar bun, dar și etic. „Vom face știri fotografice”, a conchis instructorul.
Au venit să-i salute pe actualii studenți și două dintre absolventele promoției 2016-2017. Deja pe post de reportere la „Ziarul de Gardă”, Liliana Botnariuc și Maria Șveț au povestit despre experiențele lor trăite la ȘSAJ și i-au încurajat pe actualii discipoli să profite la maximum de tot ce le va oferi școala. „ Am avut șansa să învățăm profesia de la cei mai buni jurnaliști și experți media de la noi. În cele zece luni am învățat de toate - de la regulile de scriere a unei știri până la realizarea propriei investigații jurnalistice și chiar a unui adevărat buletin de știri. Nu a fost mereu ușor, dar mă bucur că nu am renunțat. În schimb, astăzi suntem angajate la una dintre redacțiile de top din țară”, a spus Maria Șveț.
Şcoala de Studii Avansate în Jurnalism este un proiect al Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) și a fost lansată la 4 septembrie 2006 cu scopul de a pregăti jurnalişti pentru mass-media din Republica Moldova. Din 2006 şi până în prezent această instituție de învățământ postuniversitar a fost absolvită de peste 160 de tineri ziarişti. Majoritatea dintre ei lucrează în mass-media din țară.