Jurnalism TV, cursul care ne învață să lucrăm contracronometru
Jurnalism TV este unul dintre cele mai complicate, dar și mai captivante cursuri care se țin la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Sunt patru săptămâni în care studenții învăță să fie și reporter, și cameraman, și editor sau producător. Accentul este pus pe exercițiul practic, pe însușirea limbajului de televiziune și a tehnicilor de producere a știrilor și reportajelor TV. Iar reușita depinde de capacitatea de lucra în echipă și de respectarea deadline-ului. Alături și împreună cu studenții au lucrat cei mai buni profesioniști din domeniul TV: Denis Rusu, Dorin Scobioală, Oxana Iuteș și Andrei Cibotaru.
Cursul a fost structurat în câteva module. Primul modul, Abilități tehnice TV, a fost ținut de Denis Rusu, producător al Departamentului Campanii și Producții al CJI. De la el, studenții au învățat totul despre camera de filmat și au însușit programul de editare video. Denis le-a explicat cum să combine diverse planuri, ce este și cum să face o burtieră, cum se filmează o panoramă, un detaliu, un prim și un gros plan - lucruri indispensabile pentru săptămânile ce urmau...
Instructorul celui de-al doilea modul - tot el director al Casei de producții „Cat Studio” și corespondent în Republica Moldova pentru Reuters TV și Antena 3, Dorin Scobioală, le-a explicat studenților ce înseamnă cadratură și cum trebuie să stea corect reporterul și intervievatul său în timpul filmărilor; cum să obțină cel mai bun sunet de ambianță, dar și cum se realizează un stand-up reușit. Modulul s-a încheiat cu primul exercițiu practic în televiziune - un reportaj TV.
Ultimele două module le-au oferit tinerilor posibilitatea să aplice în practică toate cunoștințele acumulate. Echipați cu trepiede, cameră video și microfoane, ghidați de jurnalista Oxana Iuteș, ei au învățat cum să facă un reportaj social și un feature TV. Accentul a fost pus, în special, pe conținutul materialelor jurnalistice și pe utilizarea limbajului de televiziune. „Trebuie să învățați să scrieți corect, simplu și pe înțelesul tuturor”, le-a spus de fiecare dată Oxana. Studenții au căutat istorii interesante, au fost la filmări, au scris texte și și-au montat materialele. La finalul cursului, Oxana i-a îndemnat pe toți să-și facă meseria cu demnitate, să fie atenți la tot ce se întâmplă în jur și să învețe mereu.
Ultimul și cel mai provocator modul a fost News Room TV. Timp de șase zile, studenții au lucrat în regim de redacție, simțind pe propria piele ce înseamnă să fii reporter de televiziune. Dimineața, la școală se ținea „ședința redacțională”, în cadrul cărei erau stabilite subiectele pentru știri. După ore de documentare și lucrul intens pe teren, studenții scriau și montau reportajele, iar la ora 16.00 urmăream împreună buletinul de știri creat și realizat, sută la sută, de discipolii școlii - știri interne, externe, politice, economice, culturale și sociale...
Ca și în anii precedenți, cea mai mare provocare a fost respectarea dead-line-ului - un adevărat test de rezistență în televiziune. Studenții spun că, deși cursul este unul foarte intens, ei au reușit să-și dezvolte calitățile necesare unui reporter de televiziune. „Am avut ocazia să învățam de la cei mai buni și am obținut sfaturi practice care ne vor ajuta atunci când vom începe să lucrăm”, este convinsă studenta Adriana Vlas. Cristina Cornescu crede că doar experiența și munca de zi cu zi te poate face un reporter de televiziune adevărat. Iar colegul ei, Nicolae Galaju, spune că, după cele patru săptămâni de jurnalism TV, a înțeles cât efort stă în spatele celor foarte scurte două minute, cât durează o știre sau un reportaj de televiziune. „Este o muncă enormă și foarte complicată”, a conchis Nicolae.
Săptămâna viitoare la ȘSAJ începe ultimul curs din primul semestru - Visual Journalism. Studenții vor învăța totul despre designul presei scrise și infografice.