Designul presei, cursul care ne învață cum să concepem un mesaj vizual

Designul presei, cursul care ne învață cum să concepem un mesaj vizual

Cititorul modern devine din ce în ce mai atras de presa online, aici informația fiind și rapidă, și - de cele mai multe ori - gratuită. Cu toate acestea, există încă nostalgici ai presei scrise, care continuă să cumpere și să citească ziarul tradițional. Cum să menținem atenția acestei categorii de consumatori de presă? Cum să facem un ziar sau o revistă mai atractive? Și cum să folosim designul de ziar la noile tendințe media, cum ar fi foarte popularele, în ultimul timp, infografice? Răspuns la aceste, dar și la alte întrebări studenții ȘSAJ au aflat de la Angela Ivanesi, instructoarea cursului Visual Journalism.

Cursul vine să-i familiarizeze pe discipolii școlii cu abilităţi și cunoştinţe de bază privind crearea şi amplasarea în pagină a principalelor elemente ale unui ziar: format, font, titlu, imagine, grafică şi text. Tinerii au aflat cum putem să atragem ochiul cititorului prin utilizarea diverselor elemente grafice, au învăţat ce este un logo și care sunt principiile de creare ale acestuia. Toate cunoștințele teoretice au fost transpuse, bineînțeles, în exerciții practice. Ca niște designeri adevărați, studenții au creat de sine stătător câte un logo și au machetat o pagină de ziar. Toate lucrările au fost realizate în programul Adobe InDesign.

Ultima și cea mai interesantă temă a fost „Infograficele și modalitatea de creare a acestora”. Timp de două zile, studenții au învățat ce este o infografică şi cum să facă diferenţa dintre ea și orice alt mod de a transmite o informaţie, iar Angela Ivanesi le-a explicat cum un text din ziar poate fi înlocuit cu un infografic.

Studenții ȘSAJ spun că toate cunoștințele practice acumulate în timpul cursului le vor fi de mare ajutor, chiar dacă nu toți dintre ei planifică să lucreze în presa scrisă. Dumitrița Andriuța este convinsă că fiecare jurnalist trebuie să cunoască elementele de bază ale designului  presei. „Acum știu care este secretul unui logo și cum să-l fac mai interesant și atractiv. Cel mai mult, însă, mi-a plăcut să  machetez un ziar. Credeam că este greu, dar m-am înșelat”, a spus studenta.

Mâine, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism începe cursul Jurnalism online.

Acest site folosește cookies

Am înțeles