O nouă promoție de studenți, instruiți în utilizarea datelor deschise

O nouă promoție de studenți, instruiți în utilizarea datelor deschise

Șaisprezece studenți și absolvenți ai Școlii de Studii Avansate în Jurnalism au fost instruiți, la începutul lunii noiembrie, în jurnalismul de date deschise. Timp de trei zile, participanții la cel de-al patrulea Atelier de jurnalism de date, organizat de ȘSAJ cu sprijinul Misiunii OSCE în Moldova, au învățat să folosească datele guvernamentale deschise și au identificat mai multe subiecte de investigație. Studenții au fost ghidați de Daniel Bojin, jurnalist la RISE Project România și de Dumitru Lazur, reporter la RISE Project Moldova.

Atelierul a început cu o scurtă prezentare a tendințelor actuale în mass-media. Daniel Bojin le-a a vorbit participanților despre importanța colaborării dintre jurnaliști, statisticieni și programatori, aducând drept exemplu și echipa RISE România, compusă din specialiști din aceste domenii. A urmat sesiunea despre Jurnalismul de date, unde discipolii ȘSAJ au aflat în ce mod bazele de date ne ajută să documentăm și să analizăm corupția și crima organizată. Ulterior, în cadrul unui exercițiu practic, împreună cu Dumitru Lazur studenții au învățat să folosească eficient bazele de date deschise din Republica Moldova. Ei au accesat diverse baze de date oficiale și au aflat cum poate fi „citită” corect o cifră.

În următoarele două zile de atelier accentul, de asemenea, a fost pus pe exerciții practice. Împărțiți în patru echipe, participanții au identificat câte un subiect de investigație, au elaborat strategii de documentare și de realizare a materialului - totul, bineînțeles, utilizând bazele de date. Studenții au rămas impresionați de lucrurile noi învățate și au spus că vor utiliza aceste tehnici la realizarea unor materiale jurnalistice profesioniste. „Am aflat noi metode de căutare și de prelucrare a datelor necesare în informație, iar jurnalismul de investigație a devenit pentru mine un gen foarte captivant”, a spus studenta Liliana Botnariuc.  Colegul ei, Nicolae Galaju, crede că bazele de date pot fi folosite în diverse genuri jurnalistice. „Voi aplica în practică tot ce am învățat”, a spus Nicolae.

Instructorii au rămas mulțumiți de performanțele, dar și de interesul manifestat de către participanții la atelier. Drept urmare, ei i-au încurajat pe studenți să continue documentarea subiectelor alese și să realizeze investigațiile începute în timpul instruirii. Daniel Bojin i-a îndemnat pe discipolii școlii să apeleze cu multă încredere la datele deschise: „Astăzi, nu poți pretinde că ești jurnalist și să nu folosești această resursă informațională”. La rândul său, Dumitru Lazur, i-a îndemnat pe tineri să fie cât mai curioși și, totodată, foarte atenți la detalii. „Citiți corect cifrele și puneți întrebări, atunci când le vedeți”, a spus expertul.

Atelierul de Jurnalism de Date face parte din activitățile extra-curriculare ale Școlii de Studii Avansate în Jurnalism și a fost organizat cu sprijinul financiar al Misiunii OSCE în Moldova. Evenimentul este la cea de-a patra ediție, până în prezent în domeniul dat fiind instruiți peste 75 de studenți și absolvenți ai ȘSAJ.

Acest site folosește cookies

Am înțeles