Zilele Carierei, ca o primă șansă de angajare pentru studenții ȘSAJ

Zilele Carierei, ca o primă șansă de angajare pentru studenții ȘSAJ

Odată încheiată luna aprilie, la Școala de Studii Avansate în Jurnalism s-au încheiat și cursurile. După cele opt luni de studii - timp în care studenții au învățat să scrie știri, reportaje, interviuri, anchete reportericești etc. - tinerii jurnaliști s-au întâlnit cu managerii mai multor instituții de presă de la noi și au discutat cu ei despre ofertele de angajare, despre salarii și posibilitățile pe care le oferă tinerilor jurnaliști piața mass-media din Republica Moldova. Întâlnirile au avut loc în cadrul Zilelor Carierei, organizate anual la ȘSAJ.

În acest an discipolii Școlii s-au întâlnit cu Dumitru Ţîra, proprietarul Grupului de presă on-line „Realitatea”, cu Cristina Guțu, directoare generală la TV7 și cu directorul portalului de știri UNIMEDIA, Cristian Jardan. Studenții au aflat de la invitați care este programul de lucru al unui reporter, ce oferte de angajare au și, bineînțeles, ce salarii le pot oferi. Toți cei trei invitați au ținut să menționeze că piața media din Republica Moldova are nevoie de jurnaliști profesioniști, care să realizeze materiale cu impact, dar și să nu uite de deontologice și de principiile etice. „Trebuie să că faceți meseria astfel, încât să nu vă fie rușine să vă priviți în fiecare dimineață în oglindă”, a spus Cristian Jardan, care este și un absolvent de succes al Școlii de Studii Avansate în Jurnalism, promoția 2007-2008.      

Și pentru a vedea pe viu cum se „fabrică” știrile și materialele jurnalistice, studenți au mers în vizită la câteva instituții media. Primul popas a fost în redacția PRO TV Chișinău. Studenții au avut posibilitatea să vadă studiourile emisiunilor „În PROfunzime” și „O seară perfectă”, au aflat cum lucrează echipa de montaj și au făcut câteva fotografii la pupitrul știrilor. După care, tinerii au discutat cu reportera și prezentatoarea Sorina Obreja. Jurnalista le-a recomandat viitorilor colegi de breaslă să-și iubească profesia, să fie pasionați de ceea ce fac și... să citească multă literatură artistică. „Un jurnalist bun trebuie să cunoască gramatica și să scrie corect în limba română”,  a spus Sorina Obreja.

A urmat Radio „Europa Liberă” din Chișinău. Discipolii au văzut studiourile unde se filmează și se înregistrează diverse emisiuni, au discutat cu reporterii și și-au revăzut instructorii - Vasile Botnaru, Diana Răilean și Liliana Barbăroșie.

Începând cu data de 5 mai, studenții Școlii de Studii Avansate în Jurnalism vor lucra individual, ghidați de un tutore ales din cadrul instructorilor, la realizarea proiectelor finale. Prezentarea publică a acestora va avea loc pe 30 și 31 mai.

Acest site folosește cookies

Am înțeles