Jurnalismul de mediu, cursul ce ne responsabilizează faţă de lumea care ne înconjoară
Primăvara i-a scos pe studenţii Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism afară. Ei au mers să exploreze mediul înconjurător împreună cu instructoarea cursului Jurnalism de mediu, Lilia Curchi, redactor-coordonator la revista „Natura”, directoarea executivă a Asociaţiei Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic şi laureată a Galei „Jurnalistul anului 2015” pentru abordarea tematicii ecologice.
Prima zi de curs a fost una de iniţiere în jurnalismul de mediu. Tinerii au privit şi au comentat mai multe reportaje TV pe teme de ecologie, au lucrat la identificarea unor eventuale subiecte, au citit legi şi regulamente, au studiat site-urile instituţiilor de stat şi ale ONG-urilor de profil. Pentru a-i ajuta la realizarea articolelor, Lilia Curchi le-a organizat studenţilor o vizită la Inspectoratul Ecologic de Stat şi la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Cu reprezentanţii acestor instituţii tinerii au discutat despre tăierea ilicită a pădurilor din Moldova, despre braconaj, gunoiştea de la Ţânţăreni, poluarea apelor, schimbările climaterice, monitorizarea calităţii aerului. Ei au adresat mai multe întrebări şi au notat câteva idei care, în viitorul apropiat, vor deveni subiecte de ştiri, reportaje şi chiar de investigaţii jurnalistice.
Un subiect discutat pe larg în timpul cursului a fost cel despre calitatea apei din Republica Moldova. Pentru a afla cât este de bună apa pe care o bem, la ŞSAJ a fost invitată doctorul în chimie analitică Maria Sandu. Împreună cu studenţii, ei au testat calitatea apei preluată din râuri, izvoare şi fântâni. Rezultatul testelor a arătat că cea mai bună apă potabilă curge la izvorul din parcul Valea Trandafirilor.
Ultima zi a cursului a fost dedicată noilor tehnologii. Mai exact, studenţii Şcolii au aflat cum funcţionează o dronă şi cum poate servi aceasta jurnalismului de mediu. Absolventa anului 2015, Cristina Straton, a făcut o scurtă prezentarea şi descriere a dronei şi, împreună cu studenţii, a privit mai multe reportaje TV filmate cu aceasta.
În cele cinci zile de curs studenţii ŞSAJ au realizat trei lucrări practice - o ştire, un articol şi un material tip rubrică pentru ziar. La final, Lilia Curchi le-a recomandat să fie foarte atenţi la detalii atunci când scriu despre mediul înconjurător, să se focuseze pe subiecte şi să urmărească cu mare atenţie ce fac instituţiile de stat şi ONG. „Sper ca prin articolele pe care le veţi scrie veţi deveni promotorii mediului înconjurător. Fiţi foarte atenţi la tot ceea ce se întâmplă în jurul vostru”, a spus ea.
Şi studenţii au rămas impresionaţi de curs. Liliana Croitor, de exemplu, a aflat că există încă foarte multe teme despre care nu s-a scris nimic până acum. „Trebuie să educăm cititorul să fie mai atent atunci când este tentat să arunce o hârtie jos sau să distrugă ceva”, a spus Liliana. Aceeaşi idee este susţinută de studenta Lia Ciutac, care este convinsă că fiecare dintre noi trebuie să fie conştient de răul pe care îl aduce mediului în care trăieşte. „Acest curs m-a făcut să fiu mai responsabilă față de mediu şi să educ lumea prin materialele mele jurnalistice”, a conchis Lia.