Etica și Diversitatea în Mass-Media: învățăm să fim jurnaliști responsabili
Un jurnalist profesionist știe să separe faptele de opinii, să respecte echilibrul surselor, să evite stereotipurile și să nu discrimineze, să fie tolerant, să dea dovadă de gândire critică și, nu în cele din urmă, să respecte Codul deontologic al ziaristului. Sunt doar câteva dintre principiile fundamentale memorizate de către discipolii ȘSAJ. Toate au fost învățate în cadrul cursului Etica și Diversitatea în Mass-Media. Împreună cu studenții a lucrat Nadine Gogu, directoarea executivă a Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI).
Cursul a durat cinci zile, timp în care studenții au abordat diverse subiecte ce vizează în mod direct principiile de bază ale eticii și deontologiei profesionale. Împreună cu instructoarea tinerii au vorbit despre confidențialitatea surselor; despre felul în care protejăm, în știri și în articole, persoanele aflate în situații vulnerabile și cum să evităm limbajul obscen explicit și imaginile morbide.
De asemenea, studenții au dezbătut subiecte precum viața privată versus interesul public, manipularea, (in)toleranța și (ne)discriminarea. Tinerii au notat care sunt elementele unei știri false și au aflat cum pot fi depistate acestea.
Reflectarea diversității în mass-media a fost un alt subiect abordat în cadrul cursului. Pentru o mai bună înțelegere a acestui fenomen, Nadine Gogu a invitat-o în fața studenților pe Angelica Frolov, coordonatoarea Programului Lobby și Advocacy la Centrul „GENDERDOC-M”. Invitata le-a vorbit tinerilor despre drepturile persoanelor LGBT și despre felul în care putem să evităm, în presă, terminologia discriminatorie la adresa acestora. „Societatea trebuie să fie educată și informată corect. Avem nevoie de o masă critică de oameni. Și aici trebuie să intervină jurnaliștii. Când vom înțelege că diversitatea este absolut firească, atunci lucrurile se vor schimba”, a subliniat Angelica Frolov.
La finalul cursului Nadine Gogu le-a recomandat tinerilor să-și facă munca cinstit, corect, respectând zilnic principiile etice. „Fiți corecți cu voi înșivă, cu cititorii, radioascultătorii și telespectatorii voștri. Cântăriți orice decizie pe care o luați și asumați-vă responsabilitatea”, a adăugat instructoarea.
Următorul curs care începe la Școala de Studii Avansate în Jurnalism este Jurnalismul Radio.