Dionis Cenușă: „Uniunea Europeană este un proces nespus de interesant, dacă intri în detalii”
Zilele acestea la Școala de Studii Avansate în Jurnalism continuă cursul de Jurnalism politic. Ultimul modul, Jurnalism internațional și european, vine să-i familiarizeze pe tinerii jurnaliști cu mai multe detalii, documente și informații despre Uniunea Europeană, relațiile dintre Republica Moldova și UE, Acordul de Asociere și Zona de Liber Schimb cu UE, dar și despre rolul mass-media în reflectarea acestor subiecte. Pentru a-i ajuta pe discipolii școlii să înțeleagă mai bine tematica UE, instructoarea cursului, Sorina Ştefârţă, l-a invitat la un Club de discuţii pe analistul politic și expertul asociat la "Expert-Grup", Dionis Cenușă.
Discuțiile au început cu o prezentare generală a Uniunii Europene și a relațiilor dintre Chișinău și Bruxelles. Invitatul le-a vorbit studenților despre asistență tehnică și financiară oferită țării noastre de către comunitatea europeană, despre Acordul de Asociere, ultimele concluzii ale Consiliului European referitoare la Republica Moldova și problemele cu care se confruntă în prezent țara.
Studenții au fost interesați să afle mai multe informații despre percepția cetățenilor vizavi de integrarea în Uniunea Europeană. Dionis Cenușă spune că sondajele de opinie, care sunt tot mai des criticate în ultimul timp, arată un declin al persoanelor care susțin integrarea RM în UE, în favoarea celor care sunt pro-integrare în Uniunea Euroasiatică. Asta, în opinia expertului, se datorează inclusiv faptului că în presă nu este mediatizat acest subiect. „Foarte puțini jurnaliști scriu despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în Uniunea Euroasiatică. Mass-media trebuie să acorde o atenție mai mare și să reflecte cât mai multe subiecte despre realitățile din această uniune”, a spus analistul politic.
La finalul discuțiilor, Dionis Cenușă le-a sugerat viitorilor jurnaliști să fie cât mai curioși, să urmărească site-urile oficiale ale mai multor instituții europene, dar și portalurile analitice, să se documenteze întotdeauna doar din prima sursă, să pună întrebări și să caute răspunsuri. „Fiți foarte atenți când scrieți despre UE și Integrare Europeană”, a conchis invitatul.